31.5.2023. 13:38
2
Schmidt: “Balkan je sam po sebi lako zapaljiva regija..."
FOTO: Fena
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je u intervjuu za televizijsku stanicu Phoenix da smatra malo vjerovatnom eskalaciju između Srbije i Kosova nakon nedavnih nereda na sjeveru Kosova.


Na pitanje da li bi moglo doći do rata između Kosova i Srbije, Schmidt je odgovorio:

“Ne, nemam takve brige. Jer snage razuma prevladavaju. Ovdje se radi o taktičkim, nažalost nasilnim prepirkama koje mogu biti insturmentalizirane, a koje ne ne odražavaju nikakav spontani bijes bilo kojeg naroda”, rekao je on za Phoenix.

On je izjavio da je u prošlosti bilo mnogo dramatičnijih sukoba, te da sadašnji sukob može biti “ograničen”. Mišljenja je da je preduslov za približavanje stavova “da postoji struktura orijentisana na pravila koja objema – u ovom slučaju Kosovu i Srbiji – daje mogućnost paralelnog postojanja“.

Međutim, ono što vidi kao opasnost je to što “na Balkanu što sukobi ne mogu biti ograničeni na regione”.

“Balkan je sam po sebi lako zapaljiva regija u kojoj svi treba da damo sve od sebe da podržimo mir i odsustvo nasilja”, rekao je Schmidt, te dodao da je zbog toga “neophodno” posredovanje Evropske unije.

Schmidt je rekao da je potrebno pronaći “način međusobne saradnje” i “priznavanje nezavisnosti dotičnih zemalja”, prenosi N1. 


(A.R.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.