31.5.2023. 19:32
0
Schmidt: Nadam se da će današnja presuda pomoći preživjelima i porodicama žrtava da nađu barem malo mira
Visoki predstavnik Christian Schmidt komentarisao je konačnu presudu u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, što je, kako je ocijenio, posljednja velika presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

"Nadam se da će ova presuda pomoći preživjelima i porodicama žrtava da nađu barem malo mira i spokoj nakon užasa koje su doživjeli tokom devedesetih godina.

Ovom presudom ispunjava se zadaća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koja se odnosi na procesuiranje predmeta najtežih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Međutim, to ne može značiti da će oni koji su počinili ove zločine, a kojima još nije suđeno, ostati nekažnjeni. Moramo osigurati da domaći sudovi efikasno procesuiraju preostale predmete ratnih zločina.

Procesuiranje predmeta pred pravosudnim institucijama je također u interesu društva u cjelini. Neophodno je utvrditi historijske činjenice, što će omogućiti da se govori istina, da se odbace suprotstavljeni narativi i podstiče pomirenje", poručio je Schmidt.


(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.