31.5.2023. 20:54
0
Nikšić nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Sagledat ćemo mogućnost revizije tužbe protiv Srbije
Premijer FBiH Nermin Nikšić oglasio se na društvenim mrežama nakon današnje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su dobili po 15 godina zatvora za ratne zločine u BiH.

"Presuda Stanišiću i Simatoviću konačna je potvrda onoga što smo svi koji smo svjedoci i sudionici tog vremena znali, Srbija je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Udruženi zločinački poduhvat kojeg je Srbija počinila na teritoriji BiH u periodu od 1992. do. 1995. ovom presudom je samo zvanično potvrđen, a stranice stravičnih zločina počinjenih u našoj zemlji dobile su svoje korice.

Knjiga je napisana i ide na police historije, da podsjeća, opominje i nadam se nikada se nikome ne ponovi", napisao je Nikšić.

Dodao je da je ovo presuda protiv pojedinaca, zločinaca i političko-vojnog rukovodstva tadašnje Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

"Ovo nije presuda protiv svih Srba. Dočekali smo pravdu, ali tu ni blizu nije kraj. Pred nama su sada zadaci na kojima moramo zajednički raditi.

Očekujem od rukovodstva današnje Srbije da konačno revidira svoje stavove spram ratnih zločina utvrđenih presudama. Srbija se konačno mora suočiti sa istinom i odgovornošću za zločine. To je jedini ispravan put", smatra Nikšić.

Pojašnjava da nakon ove presude "predstoji nam da je proučimo i sagledamo mogućnost revizije tužbe protiv Srbije".

"Tek danas se u pravom svjetlu vidi razmjera izdaje onih koji su propustili priliku za podnošenje revizije. Mislim da je pred nama misija da na osnovu ove pravosnažne presude ispitamo sve pravne mogućnosti kako bi se utvrdila stvarna odgovornost Srbije za rat i agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Taj zadatak je sada pred svima nama, a to prije svega dugujemo svim žrtvama, ali i preživjelima.

S obzirom na to da je Srbija zemlja potencijalna članica Evropske unije, očekujem od evropskih institucija da u pregovorima sa Srbijom insistiraju na revidiranju stavova o pitanjima ratnih zločina. Nakon ove presude Srbiji se ne smije tolerisati negiranje sudskim presudama utvrđenih činjenica.

To uključuje preispitivanje svih segmenata društveno-političkog života Srbije, a posebno dio izvrtanja historijskih činjenica u okviru obrazovnog sistema koji sprječava nove generacije da nastave živjeti u zdravom okruženju na ovim prostorima.

Evropska unija mora insistirati da Srbija izruči ratne zločince poput Novaka Đukića koji je osuđen za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji. Konačno, kao Bosanac i Hercegovac želim naglasiti da je pravda pobijedila. Dosta je zakasnila, ali je stigla.

Ovo je posljednja presuda za ratne zločine u okviru Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Haagu i njome su žrtve i preživjeli dobile makar samo dio satisfakcije", zaključio je Nikšić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.