1.6.2023. 13:52
0
Velika vremenska prognoza za Jadran: Ako idete u Hrvatsku na odmor, biranje termina mogla bi biti lutrija
Hrvatski Državni zavod za statistiku objavio je detaljnu sezonsku prognozu za ljeto 2023.

Kako pišu, nakon kišovitog maja, sve su oči uprte u prognozu za sljedeće mjesece, i što se količine padavina tiče, ali i temperature.

Prema dostupnom prognostičkom materijalu, klimatološko ljeto koje je danas započelo bit će toplije od prosjeka uz veliku, na Jadranu i vrlo veliku vjerovatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od uobičajene izgledno je u sva tri mjeseca. Pritom je vjerovatnost za veće pozitivno odstupanje povećana na Jadranu, osobito u junu i augustu. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje toplije danju, ali i noću, odnosno minimalna temperatura također će odstupati od prosjeka, moguće i znatno.

Također se za cijelu Hrvatsku može reći da ipak postoji vjerovatnost da će tokom ljeta biti pojave toplinskih valova, no na sezonskoj skali ne može se prognozirati koliko će oni trajati ni kada će se dogoditi.

Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše sedam dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu. Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Prognoza količine padavina mnogo je složenija od prognoze temperature, posebno na sezonskoj skali, pa je i njena pouzdanost manja. A prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka uz umjerenu vjerovatnost ostvarenja prognoze. Signal za mjestimice više kiše od mjesečnog srednjaka postoji u julu, ponegdje i junu, a s obzirom na pljuskoviti karakter oborine uobičajen u toplom dijelu godine te lokalne faktore (orografija, blizina mora) velika je vjerovatnost za nejednoliko raspoređenu oborinu. Naime, ponegdje s pljuskom može pasti veća količina oborine – usporediva s sedmičnim, moguće i mjesečnim srednjakom (koji je na primjeru ljetnim mjesecima ponegdje u Dalmaciji relativno malen – npr. 20 do 30 mm), a ponegdje oborine mogu i izostati u duljem vremenskom razdoblju – nekoliko sedmica). I za prognozu ovakvih pojava tokom ljeta valja pratiti prognoze za jedan ili dva dana unaprijed te upozorenja na opasne vremenske pojave.

S druge strane, u augustu postoji vjerojatnost za manjak padavina, ali to opet ne isključuje lokalne pljuskove, poručuju meteorolozi DHMZ-a.

U srijedu je, inače, i AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto. Njihovi meteorolozi kažu da će ljetno vrijeme ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Evropi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu. Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako sparna kao prijašnja ljeta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.