2.6.2023. 11:59
0
Saradnici jučer uhapšeni pa pušteni na slobodu: Kakav epilog očekuje Hadžibajrića, koga je otpuštao i kakva je njegova veza sa Šmrkom?
FOTO: Adela Plakalo(lijevo) i Aldiana Kavazović(desno)
Nakon što su saslušani u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, četvero uposlenika Općine Stari Grad pušteni su na slobodu.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva KS, oni će u daljem postupku imati status svjedoka. 

Podsjećamo, tokom jučerašnjeg nastavka akcije "Start", pripadnici FUP-a priveli su Adelu Plakalo, Aldianu Kavazović, Adisa Hadžovića i Enesa Smajlovića. Osim Ibrahima Hadžibajrića u akciji "Start", uhapšeni su i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović.

Njima se na teret stavljaju optužbe za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca. Određen im je jednomjesečni pritvor. 

"Od 2019. do maja 2023. godine su Ibrahim Hadžibajrić i Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem aplikacije Sky, kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela, saopćili su iz Tužilaštva KS-a, te pojasnili da se privedeni terete da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Sporna su, navodno, tri parkinga, Telali, Dom armije i Trg Austrije, a Karišik, za kojeg se navodi da je osnovao firmu za iznajmljivanje parkinga, Hadžibajrićima je davao 80 posto zarade.

Hadžibajrić se između ostalog  tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad, prenosi fokus.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa – potvrdila je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Hadžibajrić se tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

M nogi Hadžibajriće dovode u vezu sa Admirom Arnautovićem Šmrkom koji je trenutno u pritvoru te da su, navodi se, preko Karišikove firme oprane ogromne količine novca.

Portal Istraga navodi da je jedan od glavnih perača novca bio Karišik, koji je koristeći svoje veze sa Seidom Hadžibajrićem na području općine Stari Grad dobijao atraktivne lokacije za svoje biznise u oblasti građevine i marketinga.

Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić

Prema njegovoj biografiji objavljenoj na portalu Centra za istraživačko novinarstvo BiH, Hadžibajrić je rođen u Sarajevu 1963. godine, gdje i danas živi sa suprugom Aidom. Ima kćerku Amilu i sina Seida. Završio je Poljoprivredni fakultet u Sarajevu 1988. godine, a 23 godine kasnije je magistrirao u Kiseljaku.

Načelnik je sarajevske Općine Stari Grad od 2008. godine. Bio je član Stranke demokratske akcije (SDA) 21 godinu, a potom se, sredinom 2012. godine priključio Savezu za bolju budućnost (SBB BiH). Iz ove stranke je izašao u travnju 2016. a naredne godine osniva i postaje predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste. U veljači 2021. godine postaje zamjenikom predsjednika Narodnog europskog saveza (NES), nastalog spajanjem stranaka A-SDA i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Hadžibajrić je cijelu karijeru proveo na rukovodećim mjestima u različitim firmama – do 1995. je radio u JKP „Vodovod i kanalizacija“, a odmah nakon rata se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, gdje je bio ministar-savjetnik, a potom i vicekonzul u ambasadi BiH u Austriji.

Od 2001. do 2003. godine je bio generalni menadžer, odnosno direktor u „Centru za sport i rekreaciju Sarajevo“, a od 2006. do 2008. u „Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS“. Tada je sa 5.640 glasova izabran za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu i na toj poziciji ostaje sve do danas – kao kandidat SBB-a, a potom i kao nezavisni kandidat.

Hadžibajrić je vlasnik dva stana u Sarajevu i oni prema njegovoj procjeni ukupno vrijede 200.000 KM. Posjedovao je oko 500 kvadrata zemlje u Blagaju koje je prodao 2019. godine. 

Trenutno vozi Seat Alteu vrijedan oko 20.000 KM, a njegova mjesečna primanja u 2016. godini su bila oko 3.150 KM. Novinarima CIN-a nije želio reći koliku ušteđevinu ima jer su to za njega previše osobna pitanja:

„To mi je malo glupost pričati, jer da čovjek nema pet, deset, dvadeset hiljada maraka, onda nek se ubije“, rekao je tad novinarima CIN-a.



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.