2.6.2023. 17:02
0
Sastanak u KS: Oko 7.000 maloljetnika učestvovalo u odbrani BiH
U multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo danas je upriličen sastanak predstavnika svih udruženja maloljetnih branitelja koji djeluju na području našeg kantona, a sve u cilju uspostavljanja kvalitetnije saradnje i boljih uslova ove kategorije.

Kako je riječ o ljudima koji su školske klupe zamijenili ratnim linijama i spremno branili domovinu, današnja tema sastanka bila je sistemsko rješavanje statusnih pitanja i problema maloljetnih branitelja.  

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, nakon današnjeg sastanka, pohvalio je dosadašnju saradnju s udruženjima koja okupljaju maloljetne branitelje, ali i pozvao sve zainteresirane da se uključe u Javni poziv ‘’Vaučer za posao’’, a gdje su prvi put uključeni i maloljetni branitelji. 

"Danas sam imao priliku da interakcijom saznam koji su to problemi s kojima se najčešće susreću maloljetni branitelji Kantona Sarajevo, te na koji način možemo da olakšamo rješavanje istih. Pošto su aktivno uključeni u projekte očuvanja kulture sjećanja, razgovarali smo i o tome kako ojačati uspomenu na ljude koji su zadržali opstojnost naše domovine. Istovremeno mi je izuzetno drago da najavim i aktuelni Javni poziv 'Vaučer za posao' koji realizujemo u saradnji sa 'JU Služba za zapošljavanje’ KS, a koji će po prvi put uključiti i maloljetne branitelje, te im tako dati priliku za zaposlenje", istakao je ministar Osmanović. 

Prema neslužbenim podacima, oko 7.000 maloljetnika učestvovalo je ili bilo angažovano u odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije, a prema Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) iz Sarajeva, nevladinoj organizaciji koja prikuplja relevantne podatke u ljudskim gubicima u ratu u BiH, 661 maloljetni vojnik između 10 i 18 godina ubijen je u preteklom ratu. Potrebno je s posebnim pijetetom i pažnjom ispominjati one koji su kao maloljetni dobrovoljno ušli u redove Armije RBiH i branili njenu nezavisnost, ljudsku čast i dostojanstvo i pri tome dali ono najvrednije što imaju, a to je život.  

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.