4.6.2023. 20:35
0
Vijeće ministara BiH čeka Nešićev prijedlog za imenovanje direktora i zamjenika direktora DKPT-a i GP BiH
FOTO: Patria
Imenovanje direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i zamjenika direktora Granične policije BiH trebalo bi se naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koja će biti održana ove ili naredne sedmice, ali do kraja juna trebalo bi izvršiti ova imenovanja u dvije policijske agencije.

Podsjećamo, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 22. maja je obavio intervjue sa kandidatima i utvrdio rang – liste uspješnih kandidata prijavljenih na Javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Lista je upućena Ministarstvu sigurnosti BiH, a ministar sigurnosti Nenad Nešić to bi trebao staviti na dnevni red jedne od narednih sjednica.  

Na listi uspješnih kandidata za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine najbolje ocijenjeni kandidat je Enes Karić, dok je drugoplasirani Ensad Korman, a na trećem mjestu je Mustafa Selmanović.

Kada je riječ o kandidatima za zamjenika direktora Granične policije BiH najbolje ocijenjeni kandidat je Ensad Korman, drugi je Mustafa Selmanović, a treći Edin Malkić.

Enes Karić je komandant specijalne jedinice SIPA-e, dok je Korman dugogodišnji uposlenik FUP-a, obavljao je dužnost zamjenika direktora i v.d. direktora. Podsjećamo, ovim imenovanjima bit će kompletirano čelništvo policijskih agencija na državnom nivou. Novo Vijeće ministara imenovalo je u februaru sve kadrove iz reda Srba i Hrvata prema pozicijama, a poništio konkurs za bošnjačke pozicije jer je tako traženo iz dijela koalicije koja nije željela podržati ranije predložene kandidate. 

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum čiji mandat je počeo 2020. godine, zamjenik je Zoran Galić, direktor GP BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić. 

(Patria/Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.