5.6.2023. 20:20
0
U Tuzli otvorena putujuća izložba Memorijalnog centra 'Priče iz Srebrenice'
Memorijalni centar Srebrenica, u saradnji sa JU Centar za kulturu Tuzla, u prostorijama Doma mladih Tuzla otvorio je putujuću izložbu pod nazivom ''Priče iz Srebrenice''.

Ova izložba na jedinstven način objedinjuje predmete koji su pripadali žrtvama te priče koje su o njima ispričali njihovi najbliži srodnici sa videosvjedočenjima preživjelih svjedoka genocida.

Na samoj realizaciji izložbe tim Memorijalnog centra radio je mjesecima, a predmete su na trajno čuvanje poklonili članovi porodica ubijenih.

Trebalo je objediniti snimljena videosvjedočenja preživjelih sa izloženim artefaktima i pričama o žrtvama genocida.

Kroz izložbu su na nekoliko mjesta izdvojene najupečatljivije izjave preživjelih i žrtava genocida prilikom njihovog rastanka 11. jula 1995. godine.

- Izložbu smo nazvali "Priče iz Srebrenice". Radi se o kombinaciji video svjedočenja i fizičkih artefakata. Sadrži pet ličnih priča o ljudima iz Srebrenice koji su ubijeni u genocidu te pet video priča preživjelih o životu tokom rata i posljedicama genocida.

Svaka priča je podijeljen na tri razdoblja: život, smrt i pronađeni predmet. Kroz ta tri dijela govorimo o osobi koja je ubijena u genocidu - rekao je Ahmo Mehmedović, jedan od kustosa u Memorijalnom centru.
Prije samog otvaranja izložbe obratili su se gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić i pomoćnik direktora Memorijalnog centra Srebrenica Amra Begić. Oni su istakli važnost saradnje između mnogih institucija i Memorijalnog centra u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici.

Begić je zahvalila na dolasku mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata, koji su na ovom otvaranju pored majki i članica udruženja žena iz Srebrenice bili u većini te podsjetila na veliki posao svakog člana tima Centra i truda koji se morao uložiti kako bi se jedna ovakva izložba mogla realizovati.

Posebno je zahvalila majkama i ostalim članovima  porodica ubijenih žrtava na povjerenju koje su ukazali Memorijalnom centru kada su poklonili predmete svojih najmilijih na trajno čuvanje.

"Priče iz Srebrenice" posjetioci mogu pogledati u Tuzli, do petka, 9. juna kada se ova izložba seli u Prijedor.

Dom mladih, gdje je izložba postavljena, bit će otvoren do ovog datuma svaki dan od 9 do 21 sat. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.