6.6.2023. 17:45
0
Kakvim je to ordenom Putin odlikovao Dodika?
FOTO: Kremlj
Putin je, naime, ovakvo odličje ranije dodijelio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i čelnicima Rusiji susjednih zemalja koje održavaju čvrste veze s Moskvom.

Vučiću je, sa istim obrazloženjem koje se koristilo i za Dodika, orden Aleksandra Nevskog dodijeljen 2019. godine. Prije njega su ga dobili predsjednici Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Kako prenosi Danas, Orden Svetog Aleksandra Nevskog je ustanovljen još u vrijeme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karadjordjević.

Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942, kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Poslije raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. godine vratio tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.

Vučić je tako bio prvi političar iz Srbije koji je, stotinu godina nakon Pašića, primio ovaj orden.

Dodik je, podsjetimo, Dodik je u maju boravio u Moskvi i tamo se o sastao s Putinom u Kremlju te mu je tom prigodom uručio odličje Republike Srpske koje mu je dodijeljeno 9. januara u povodu obilježavanje neustavnog dana ovog entiteta, navodi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.