8.6.2023. 10:29
0
Danas godišnjica Bitke za brdo Žuč
U jednoj od od ključnih bitaka za odbranu grada i države od agresora, branioci Sarajeva su na današnji dan 1992. godine, na brdu Žuč, oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.

Tog dana osujećena je namjera agresora da Sarajevo podijeli na dva dijela.

Cijena te pobjede bila je visoka, više od 200 boraca dalo je svoje živote, a među njima su bili i načelnik Druge motorizovane brigade Safet Isović te specijalac Vinko Šamarlić. 

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu Šamarlić je imao osvojenu olimpijsku normu za odlazak na Olimpijske igre, 1992. godine, u Barcelonu. Poginuo je dan prije odlaska ekipe na Olimpijske igre.

Na brdu Žuč je, 17. juna 1993., poginuo i komandant Druge viteške motorizovane brigade Armije RBiH Safet Zajko, a 27. jula 1993. i Enver Šehović, komandant Prve slavne mehanizovane brigade Armije RBiH.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.