8.6.2023. 11:49
0
Sindikat i Ured za borbu protiv korupcije upozorili Uka i Vladu da je imenovanje Mešića na čelo KUIP-a nezakonito
Vlada KS danas bi trebala imenovati v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove KS, iako je Adis Mešić već tri puta imenovan kao v.d. po tri mjeseca.

Istu odluku Vlada KS ponovo stavlja na dnevni red. O svemu se oglasio i Sindikat KUIP-a navodeći da je takva odluka suprotna članu 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH. Sindikat je o svemu obavijestio i premijera KS Nihada Uka.

„Prema onome što mi znamo spremaju vam se krivične prijave i neviđena hajka ukoliko to podržite kao šef kolektivnog organa Vlade KS. Molimo vas da budete na oprezu“, navode iz Sindikata.

Također, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS uputio je Vladi KS i premijeru Uku informaciju u kojoj obavještava Vladu da je Ured zaprimio prijavu 21. marta 2023. godine o navodnim nepravilnostima prilikom imenovanja Adisa Mešića za vršioca dužnosti direktora KUIP-a.

Mešić je imenovan 9.12.2022. godine na period od tri mjeseca, da bi Vlada u martu 2023. ponovo donijela rješenje kojim se Mešić ponovo imenuje za v.d. direktora KUIP-a na tri mjeseca. U cijelom ovom periodu nije raspisan konkurs za direktora KUIP-a. Prema informacijama Patrije NIP i SDP ne mogu se dogovoriti kome pripada direktorska pozicija.  

Iz Ureda su nakona analize dokumentacije istakli da se imenovanje na kraći period mogu vršiti do najviše tri mjeseca te da se ne mogu ponoviti.

„Iz dostavljene dokumentacije proizlazi da je Adis Mešić, rješenjem Vlade KS od 09.03.2023. imenovan za vršioca dužnosti KUIP-a na period duži od Zakonom propisanog", navodi se u dopisu Ureda. 

Ured za borbu protiv korupcije zatražio je od Vlade KS povrtanu informaciju šta su preduzeli nakon ove informacije. 

Treba podsjetiti da je Vlada KS prvi put Mešića imenovala 27.05.2021. godine na period od tri mjeseca kada je smijenila Fahira Halilovića.

Općinski sud u Sarajevu naložio je vraćanje Halilovića na poziciju direktora, a zatim je Vlada KS u decembru 2022. ponovo imenovala Mešića. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.