14.6.2023. 19:19
0
Jevrejska opština u Sarajevu osudila izjave Darija Kordića
Jevrejska opština u Sarajevu je također osudila izjave osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića.

Prošlogodišnji Kordićev odgovor da bi "sve ponovio" na pitanje da li je vrijedilo zatvora nazvali su izrugivanjem i vrijeđanjem ne samo žrtava njegovih zlodjela, već svih, kako su istakli, slobodoljubivih ljudi.

Smatraju da se Kordić ruga i međunarodnoj "pravdi" za koju su napomenuli da mu je omogućila da nakon dvije trećine izrečene kazne bude pušten iz zatvora.

- Zbog svega što smo čuli od ovog zločinca, mi Jevreji Sarajeva osuđujemo poruku koja poziva na veličanje i ponavljanje zločinca o odlučno tražimo hitnu reakciju političkog vrha i zakonski moguću reakciju pravosudnih organa - dodaju.

Ako ta reakcija izostane, kako su naglasili, mogućnost stvaranja ambijenta za život dostojan čovjeka u Bosni i Hercegovini bit će definitivno izgubljen.

- Šutnjom i izostankom reakcije doprinosimo relativizaciji i afirmaciji zločina presuđenih ratnih zločinaca. Antifašizam je temeljna vrijednost savremenog društva nakon Drugog svjetskog rata i mora biti i u Bosni i Hercegovini - poručili su iz Jevrejske opštine u Sarajevu.

Kordićevu izjavu, koja je zabilježena javno objavljenim videosnimkom, osudili su brojni domaći, strani i međunarodni akteri. Nakon što je predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović prijavio Kordića Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo je formiralo predmet protiv Kordića.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.