23.6.2023. 13:00
0
Kako se zaštititi od toplotnog udara?
FOTO: SHUTTERSTOCK
Kako na zdravlje utiče nagli skok temperatura? Kome ovakve vremenske prilike ne pogoduju? Šta su najčešće intervencije ljekara u ovom periodu i kako prevenirati oboljenja i tegobe čiji uzroci mogu biti povezani sa klimom i pretjeranom izloženosti suncu?

“S naglim skokom temperature dolazi do pojave sunčanice i toplotnih udara. Za sada imamo povećan broj pacijenata u smislu kolapsnih stanja. Ljudi su izašli vani i kreću se pa imamo i alergijske reakcije od sunca i insekata. Najviše su pogođene starije osobe kojima ovo vrijeme ne godi nikako. Povišene temperature dovode do pogoršanja njihovog hroničnog stanja koje je već pogoršano. Apelujemo na građevinske radnike i pekare da se paze jer može doći do toplotnog udara”, kazala je Brković-Jusufbegović za N1.

Dr. Brković-Jusufbegović kazala je kako do toplotnog udara dolazi kada se tijelo naglo zagrije i ne može znojenjem regulisati tjelesnu temperaturu.

“Dolazi do pojave vrtoglavice, grčeva i gubitka svijesti”, kazala je.

Ističe i kako je izlaganje UV zrakama štetno jer mogu izazvati iverzibilne promjene na koži.

“Zadnju deceniju imamo povećan broj oboljelih od melanoma. Prošli mjesec smo imali povećan broj djece sa fotosenzitivnim reakcijama, nije bilo sunčevih zrak ali je UV indeks bio visok. Apelujemo na građane da se zaštite od UV indeksa zaštitnim kremama 50+ faktor, nošenjem lagane prozračne odjeće”, istakla je.

Doktorica savjetuje da treba smanjiti unos pržene i masne hrane, a da treba povećati unos svježih namirnica koje trebamo oprati.

“Preporučuje  se unos vode u količini od 25 do 40 ml po kilogramu mase. Dojilje, trudnice, starije osobe i djeca trebaju unositi adekvatnu količinu vode. Ne preporučuju se energetska pića i pića sa rafiniranim šećerom i sl. Treba se unositi izotomične količine tekućine koje rade nadmojestak minerala”, rekla je dr. Brković-Jusufbegović.



(A.R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.