27.6.2023. 11:22
0
Posebna sjednica NSRS: Razmatraju Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH
FOTO: Mondo/Slaven Petković
Odmah po okončanju ove sjednice, uslijedit će još jedna o vetu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović.

U Banjoj Luci je u 11 sati počela prva posebna sjednica NSRS. 

Na dnevnom redu prve sjednice je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS, dok ne bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. 

Odmah po okončanju ove sjednice, uslijedit će još jedna o vetu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Kako navodi RTRS, sjednici će prisustvovati i predsjednik RS Milorad Dodik kao i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Odgovor na neuspješni ultimatum

Zakon kratak, sa samo četiri tačke. Stiže to kao odgovor na neuspješni ultimatum koji je poslan na adresu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Poslanici u NSRS-u odlučivat će o zakonu kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine više neće poštovati na teritoriji ovog entiteta. Napominju, spor s najvišom sudskom instancom je uzrokovan zbog pitanja imovine.

- Smatramo da imamo pravo da se preventivno borimo protiv otimanja imovine i sve odluke koje bi bile neustavne i koje bi remetile sam Dejtonski sporazum, koji je entitetima dao imovinu, a ona se sada pokušava problematizovati odlukama Ustavnog suda. Smatramo da je pravo na odbranu najprirodnije pravo i da ima izvorište u povelji Ujedinjenih nacija i evropskim konvencijama - rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, prenosi Dnevni Avaz.

Iz vladajućeg SNSD-a kažu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najveći problem s kojim se suočava RS, te očekuju jedinstvo i podršku opozicije u RS. Milorad Dodik danas iznosi detalje svog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji bi bio predložen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Izbacuju se trojica sudija"

 
- Iz njega se izbacuju trojica sudija. RS bira tri, FBiH bira šest. Zakon će propisati da kvorumi podrazumijevaju učešće svih, a u odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata, Bošnjaka. Ako nema toga, u čemu je smisao, da vas preglasavaju stranci i Bošnjaci ili sutra Bošnjaci i Hrvati - naveo je Dodik.

Opozicija saglasna da je Ustavni sud više politička nego pravna institucija. Iz PDP-a kažu, na sjednici će učestvovati, ali kako će glasati zavisi od sutrašnje rasprave. Izrazili su bojazan na koji način bi se to u praksi moglo sprovoditi ili će sve ostati još jedno nesprovodivo obećanje vlasti.

- Naše strahovanje da oni kojim se obraćamo, a to su i stranci i Federacije i građani, neće doživjeti sutra NSRS ozbiljno jer sve dosadašnje zaključke NSRS-a RS je sama pogazila - rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda navodi i da lica koja ga budu sprovodila imaju zaštitu od eventualnog krivičnog gonjenja. Nakon usvajanja pomenutog zakona, Narodna skupština će održati još jednu posebnu sjednicu, koju je sazvala predsjedavajuća Predsjedinštva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, a u vezi sa vetom koji je pokrenut nakon preglasavanja u Predsjedništvu.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.