29.6.2023. 19:03
0
Schmidt se sastao sa komandantom EUFOR-a: Razgovarali o situaciji u BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa komandantom EUFOR-ove misije Althea u Bosni i Hercegovini, general majorom Helmutom Habermayerom. Iz Ureda visokog predstavnika saopćeno je kako je riječ o redovnom informiranjem o cjelokupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Znakovito je kako je do sastanka došlo nekoliko dana nakon što je Narodne skupštine RS nezakonito donijela Zakon o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda na području manjeg bh. entiteta.

OHR je jučer oštro reagirao na poteze NSRS, nazvavši ih nezakonitim.

“Ove odluke su nezakonite. Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik. RS mora poštovati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma – to znači potpuno poštivanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4.

Visoki predstavnik Christian Schmidt nudi političku saradnju svim akterima u RS-u kako bi pomogao NSRS da ispuni svoju zakonsku obavezu, pod uslovom potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prvi korak može biti odbacivanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Daytona, i dejtonskih institucija, od strane Milorada Dodika.

Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u BiH i osiguravanje da se njihova volja odrazi na ishod slobodnih demokratskih izbora”, saopćeno je jučer iz OHR-a.


(Ajdin B.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.