30.6.2023. 18:54
0
Advokat Crnalić razotkrio Dodikov igrokaz: Ako bi se dogodilo da oni primjene zakon ili ako Ustavni sud donese odluku i oni je odbiju primijeniti..
Postoji li kaznena odgovornost nakon odluke NSRS da usvoji Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za N1 pojasnio je advokat Asim Crnalić.

“Moja kolegica Alma Čolo je objavila jedan tekst i sve što je napisala ja se slažem. Ona je nekada bila glavni tužitelj. Krivične odgovornosti trenutno nema. Kolegica Čolo je odličan pravnik. Ovdje se radi o tome da je NSRS rekao nećemo izvršavati, kada neko kaže nećemo, to nije dovoljno za krivični progon. Ako funkcioneri nakon što zakon stupi na snagu, a zato treba još vremena u provedbi tog zakona odbiju provoditi odluku Ustavnog suda BiH onda su se stvorili svi uvjeti za krivičnu odgovornost. Ako bi se dogodilo da oni primjene zakon ili ako US donese odluku i oni je odbiju primijeniti. To je u ovom trenutku stanje. Dodik to odlično zna, uzima pažnju i poigrava se", kazao je Crnalić.

Crnalić je ponovio da krivične odgovornosti nema.

“Konstatacija da je ovo napad na ustavnopravni poredak u verbalnom smislu je uredu u krivično-pravnom smislu nije. To jeste napad na ustavni poredak ali nije krivično-pravno zaštićen. Mnoge od aktivnosti koje provodi Dodik zapravo imaju ovakvo značenje. Za većinu naših građana to se čini kao napad na ustavni poredak u krivično-pravnom smsilu ali zapravo nije. Te aktivnosti ruše ustavni poredak ali taj način rušenja nema krivičnu zaštitu", pojašnjava Crnalić.

Predsjednik RS često najavljuje radikalne mjere ali to se ne ostvari, to na kraju budu neke razumne granice naš upravo iz tih razloga tvrdi Crnalić koji je za N1 komentarisao i krivičnu prijavu koju je Dodik podnio protiv samog sebe kao i funkcionera NSRS.

“Radi se o predsjedniku entiteta Republika Srpska i ne bih želio reći nijednu riječ koja će umanjiti značaj njegove funkcije. Kao građanin BiH očekujem od njega da se primjereno ponaša. Ponekad se desi da to nije tako, dogode se ispadi koji su za svaku osudu . Ovaj igrokaz njemu omogućava da se stvori zabluda kako uopće nije odgovoran. Neka gospodin Dodik sebe prijavi kada neko odbije da provede odluku Ustavnog Suda BiH. Sada je preuranjeno, Tužilaštvo će sada odbaciti prijavu. Neka to učini kada institucije odbiju sprovesti odluku, pa ćemo vijdeti", kazao je Crnalić.

Na kraju razgovora napomenuo je da Tužiteljstvo već može da se priprema na eventualno odbijanje institucija da sprovedu odluke US BiH, “već imaju elemenata da se pripremaju i rade” kazao je Crnalić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.