11.7.2023. 20:30
0
Dodik o sankcijama Vulinu: Brate, dobro došao u klub sankcionisanih, sada će ti biti lakše
Nakon što je šef BIA-e Aleksandar Vulin završio na američkoj crnoj listi, oglasio se predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, koji se već duži period nalazi na njoj.

Predsjednik RS Milorad Dodik osudio je uvođenje američkih sankcija direktoru Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandru Vulinu, "ističući da su one znak da je radio i radi u korist svoje države i srpskog naroda."

Na pitanje da prokomentariše sankcije koje je američko Ministarstvo finansija uvelo Vulinu, Dodik je rekao da je to "nagrada za njegov patriotizam i istrajanost u očuvanju prijateljskih odnosa s Rusijom i ruskim narodom."

– Svako ko je neutralan na današnjoj globalnoj političkoj sceni i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj. Aleksandar Vulin je za SAD kriv jer je ostao principijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba – istakao je Dodik, dodavši da je to ta "tzv. američka demokratija o kojoj slušamo od Majkla Marfija i sličnih njemu."

On je naglasio da je i sam pod američkim sankcijama, jer je "RS bila protiv uvođenja sankcija Rusiji i zastupala neutralan stav i da se zbog toga osjeća veoma dobro."

Predsjednik RS je naveo da su u američkim obrazloženjima o uvođenju sankcija uvijek navedeni razlozi "koji nemaju veze sa zdravom pameću da bi se prikrila stvarna istina sankcionisanja Srba, a to su ucjene, pritisci i zaštita vlastitih interesa silom i prijetnjom."

Dodik je istakao da oštro osuđuje politiku sankcija i pritisaka i daje punu podršku Aleksandru Vulinu i njegovom daljem radu.

– Mi, Srbi jesmo mali narod, ali izuzetno ponosan i nikada nećemo biti predmet ucjena i tuđih interesa. Kao političkim predstavnicima Srba na prvom mjestu su nam upravo interesi i budućnost našeg naroda, kao i RS i Srbije. Brate, dobro došao u klub sankcionisanih, sada će ti biti lakše – poručio je Dodik.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je Vulina na osnovu E.O. 14033, zbog korupcije. Vulin je, kako se navodi "vjerodostojno umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije".

Dalje navode da je Vulin koristio svoje političke pozicije da izgradi javnu podršku za ruske zlonamjerne aktivnosti, istovremeno promovišući etnonacionalističke narative koji podstiču nestabilnost u Srbiji i regionu. 

Osim toga, vjeruje se da je održavao obostrano koristan odnos sa srbijanskim državljaninom Slobodanom Tešićem, trgovcem oružjem pod sankcijama SAD, navodi se u saopćenju State Departmenta.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.