13.7.2023. 18:51
0
Željko Komšić otkrio je li u kontaktu i viđa li se sa Bakirom Izetbegovićem: "Slabo, posljednji put sam ga vidio na inauguraciji Erdogana"
Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirao je za N1 jučerašnje informaciju da su vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njezin koalicijski partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog zakona glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, ali i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid.

On je odbacio ovu informaciju i kazao kako je Parlament Turske donio Deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Jeste li u kontaktu sa Izetbegovićem? Viđate li se?

Slabo, posljednji put sam ga vidio na inauguraciji Erdogana.

Jučer se pojavila vijest kako je Erdoganova većina u turskom parlamentu odbila prijedlog zakona u Srebrenici?

Sve stranke u turskom parlamentu usvojile su deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici. Ono što se jučer dešavalo… to je kada se uzme informacija i stavi se u pogrešan kontekst. Predstavnici opozicije su mimo dnevnog reda tražili da se raspravlja o zakonu u genocidu u Srebrenici.

Niti ima zakona niti dnevnog reda. Parlament je to odbacio jer su se sve strane ranije odredile o genocidu u Srebrenici. Vrlo je interesantan izvor odakle je sve krenulo.

Mnogo puta ste kritikovali međunarodnu zajednicu?

Oni su licemjeri u međunarodnoj zajednici. Kad pričam s njim kažu mi sve da sam u pravu. Kažu da oni žive po tim načelima, a kad ih upitam mogu li i ja živjeti po istim načelima, oni mi odgovaraja da smo mi u drugim uslovima. Pa što nam ne pomognu da ih promijenimo.

Govorili ste ranije da je međunarodna zajednica imala namjeru da ukloni SDA?

Da, oni to nisu ni krili.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.