18.7.2023. 15:23
0
ViK ponudio odgovor zašto voda danima teče sarajevskim ulicama: Kažu da nije do njih, smetaju poslovni objekti
FOTO: Vijesti.ba
Prije nekoliko dana portal Vijesti.ba objavio je članak u kome tvrdi između ostalog da voda u ulicama Jukićeva i Alipašina teče danima i da je to nemar ViK-a. Sudeći po odgovoru ViK-a, teči će još neizvjesno dugo.

Nerad i nemar ViK-a: Voda danima teče sarajevskim ulicama

Prizori vode koja se danima slijeva duž sarajevskog naselja Bare pravi su primjer nerada i nemara preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

 Mještani i privrednici u ulicama Alipašina i Jukićeva danima negoduju zbog vode koja osim što teče saobraćajnicama, ostavlja prave male bare kao prepreke koje građani moraju zaobilaziti u širokom luku, stoji na početku članka koji je objavljen na portalu Vijesti.ba. Kompletan članak možete pročitati OVDJE. 

Poslali smo upit KJKP "Vodovod i kanalizacija" s ciljem da nam objasne o čemu se u ovom slučaju radi. U njihovom odgovoru stoji da je problem nastao kod izgradnje poslovnih objekata. 

"Alipašinoj ulici kod Bingo centra do autoservisa postoji kvar na distributivnoj vodovodnoj cijevi DN 500. Zbog velike dubine cijevi (6-7 metara) otežano je lociranje  mjesta kvara kako bi se pristupilo samoj sanaciji isticanja.

Naime, prilikom izgradnje ovih poslovnih objekata došlo je do nasipanja velikih količina zemlje, izgradnje betonskih podzida, a koji sada predstavljaju ozbiljan tehnički problem u pristupu cjevovodu. Ovo je jedna od više lokacija koje su nanošenjem zemlje, formiranjem nasipa, gotovo onemogućeni pristupi cjevodima koje mi imamo obavezu održavati, pa tako i nesmetano otklanjati kvarove a koji se uz to sada nalaze u privatnim posjedima poslovnih subjekata.

Izmještanje ovog cjevovoda je planirano u okviru realizacije Projekta izmještanja Alipašine ulice i izgradnje kružnog toka, čiji početak još nije izvjestan. Za opravku ovog kvara će se, uz adekvatne pripreme samog gradilišta, u skorije vrijeme pristupiti opsežnim i zahtjevnim radovima. 

Na slici parkinga  preko puta i šahta sa ustajalom vodom (gredicama sa smećem) moramo naglasiti da ovo nije isticanje vode iz našeg vodovodnog sistema.



(Vijesti.ba)

Što se tiče Jukićeve ulice, imamo locirane kvarove  na broju 106 kao i 56, te se planirao izlazak na teren u cilju sanacije tokom ove sedmice, prema raspoloživim tehničkim kao i ljudskim resursima koji stoje na raspolaganju nadležnoj službi.", stoji u odgovoru na pitanje o isticanju vode u ulicama Jukićeva i Alipašina. 

Na tvrdnje o tome da ne nude objašnjenja građanima za situacije kao što je prethodna, kažu da imaju na raspolaganju sve što je potrebno da bi se korisnici pravovremeno i efikasno informisali. 

"KJKP VIK osigurava uredno vodosnabdijevanja svojih korisnika. O svim planiranim i neplaniranim obustavama (vanrednim kvarovima) se obavještava stanovništvo Kantona Sarajevo u svakodnevnom kontaktu sa građanstvom, putem medija, te na sve upite i dostavljene informacije reaguje se odmah.

Svakodnevno naše potrošače obavještavamo putem zvanične web i Facebook stranice Preduzeća o prekidima u snabdijevanju vodom zbog radova, potom objavljujemo foto i video materijale sa terena gdje se vrše popravke i zahvati na vodovodnoj mreži. Također, iste te informacije prosljeđujemo medijima, odgovaramo na upite i medija i građana. Naš dispečerski centar radi 0-24 sata i potrošačima daje pravovremene informacije. Na raspolaganju je i Centar za potrošače u ulici Jaroslava Černija br.8, kao  i linkovi na web stranici putem kojih se mogu izvršiti prijave svih kvarova, uočenih nepravilnosti i zapažanja potrošača, građana na koja se blagovremeno odgovara.", 
kažu. 

Neprihodovana količina vode u šta spadaju gubici čini oko 70% ukupne količine zahvaćene vode. 

"Gubici vode usljed isticanja su jedan značajan dio neoprihodovanih količina vode. Pojam neoprihodovane količine je sveobuhvatan u smislu da se pod tim podrazumijeva, osim isticanja usljed kvarova, količine vode koje potroše neregistrovani (ilegalni) potrošači, greške u mjerenjima, te ostale greške, i čine  oko 70 %  od ukupne količine zahvaćene vode. 

Kako bi se osiguralo uredno 24-satno vodosnabdijevanje stanovništva, uporedo sa rekonstrukcijama cjevovoda kroz program kredita iz sredstava EBRD u I i II tranši, u okviru kojeg će se rekonstruisati cca 52 km (a što je samo neki 4,5 %), mora se kontinuirano održavati preostalih preko 1.120 km vodovodne mreže, kao i hidromašinske i elektro opreme na objektima kako bi se smanjili gubici, tj. neoprihodovna količine vode.
", stoji u odgovoru na naš upit. 

(Erna H.) 

VODAVIK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.