18.7.2023. 18:31
0
Cvitanović: Dajemo rok do Nove godine ili izlazimo iz vlasti FBiH
FOTO: N1
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 u Danu uživo N1 govorio je o učešću ove stranke u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno podršci parlamentarnoj većini u ovom bh. entitetu. Istakao je da nije baš zadovoljan dinamikom te je dao rokove do kada se stvari moraju poboljšati. Također, Cvitanović je objasnio zbog čega će HDZ 1990 dati podršku Marinu Vukoji za sudiju Ustavnog suda BiH.

Izbor sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH tema je brojnih rasprava i polemika. Marin Vukoja će dobiti podršku HDZ-a 1990 te je Cvitanović to obrazložio ovako:

“Što se tiče HDZ 1990 mi ćemo podržati to imenovanje jer ne želimo biti sudionicima blokade izbora sudaca Ustavnog suda BiH iz FBiH. Ne možete prstom u oko a raditi istu stvar kao što rade iz RS.”

Također, ime Vukoje se od ranije povezuje sa HDZ-om BiH te Cvitanović ističe da za te tvrdnje ima uporišta.

“Ne znam koliko je institucionalno blizak HDZ-u, ali sigurno u jednom obliku ima konekciju jer imenovanjem na poziciju tajnika u Parlamentarnu skupštinu BiH morao je biti blizak toj partiji”, istakao je Cvitanović, prenosi N1.

HDZ 1990 kao dio Vlade FBiH i parlamentarne većine
HDZ 1990 i HNP podržali su novu Vladu FBiH i dio su parlamentarne većine, ali Cvitanović kaže da nije baš zadovoljan kako stvari funkcionišu.

“Dajemo šansu da se procesi isprave i nastave u smjeru koje smo skupa dogovorila sa međunarodnom zajednicom i takvom potporom međunarodne zajednice kakva je za mene bila neviđena u BiH u proteklo vrijeme. Ako ne iskoristimo tu prigodu, mi ćemo sigurno znati u pravom trenutku donijeti pravu odluku da ne podržavamo takve procese, ali dajemo šansu”,  naveo je, prenosi N1.

Na pitanje do kada dajete šansu, odgovara: “Neka ova godina ide svom kraju, sigurno neće dočekati, ako se odnosi ne promjene u vrlo bitnoj mjeri, kraj godine”, rekao je.

Ističe kako mora puno, boje, brže, jasnije i konkretnije.

Ukoliko ne bude tako, kaže: “Izaći ćemo iz vlasti.”

Kazao je kako je 51 posto odlična većina ukoliko se partneri poštuju i uvažavaju te da se nada da će uspjeti ipak opstati do kraja mandata i ispuniti sve obaveze.

“Nadam se da ćemo otvoriti dijalog s predstavnicima poslodavaca i sindikata. Ljudi vape za promjenama zakona o zdravstvu, socijalnoj zaštiti, odnosa u zavodu za zapošljavanje. Moramo učiniti sve da smanjimo odnose na plaće jednostavno će ovo sve skupa otići u neku stvar ako to ne uradimo”, naveo je Cvitanović.

Govoreći o većini na državnom nivou, rekao je da neće imati perspektivu ukoliko se ne otvore pregovori za pristup BiH u EU.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.