23.7.2023. 11:10
0
Napravljen prvi korak u FBiH: Pratnja na porodu neće morati biti samo otac
FOTO: Ilustracija
Upućena je inicijativa Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za omogućavanje pratnje tokom cijelog poroda, uključujući prirodni i carski rez, u svim porodilištima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pod "pratnjom" se podrazumijeva osoba za koju porodilja odluči da bude prisutna. Osoba koja je pratnja ujedno bi bila i svjedok. Inicijativa se ne odnosi samo na trenutak porođaja već prisustvo osobe tokom cijelog procesa - od ulaska u porodilište do izlaska. 

Predstavnica Udruženja “Baby Steps” Amila Tatarević kazala je za N1 kako bi to bilo veliki korak naprijed jer porodilja ne bi bila sama.

“Odnos medicinskog osoblja prema njoj bi bio drugačiji, imala bi podršku i ne bi se sama morala u tom stanju boriti za svoja prava. Ta pratnja bi bila uz nju kao podrška i osoba koja bi se borila za nju”, kazala je Tatarević.

U svijetu je ovo već normalna praksa, ali da u BiH postoji otpor. Udruženje “Baby Steps” Sarajevo sprovelo je istraživanje u maju ove godine: “Zašto ne prijavljujemo kršenja prava na porodu?”, a u kojem je učestvovalo 416 porodilja. Skoro 80% anketiranih žena u BiH smatra da su im tokom porođaja bila ugrožena neka od prava, ali to nikome nisu prijavile, jer ne vjeruju da bi se time išta promijenilo… Uvođenjem pratnje, smatraju, dosta toga bi se promijenilo.

Na pitanje ko se podrazumijeva pod pratnjom, Tatarević odgovara: “Ne samo suprug. Neko nema supruga, imate situacije da suprugu nije ugodno da bude tu i obratno.  Zašto to ne bi bila majka, prijateljica, sestra..?  To je u svijetu sasvim normalno razvijeno. I to se odnosi da pratnja bude sve vrijeme od ulaska u porodilište do kraja. Do sada smo imali samo pratnju tokom ceremonijalnog trenutka kada se porodilja porađa.”

Ipak, carski rez je, kaže Tatarević, i dalje tabu tema.

“S aspekta iskustva u svijetu, može se prisustvovati. Napravi se pregrada i bude pored glave porodilje. Većinom se rade sa spinalnom anestezijom i porodilja bude budna pa je to drugačije. Ako u svijetu to imamo zašto ne bismo imali ovdje. Ako mogu biti prisutni studenti i praktikanati, što ne bi i pratnja porodilje.

S obzirom da su bili na nekoliko sastanaka s nadležnima, kaže da je najveći problem upravo – promjena.

“Najveći problem je nešto promijeniti. Navikli smo na takvo stanje, radimo tako cijeli rani vijek i sada odjednom promjena. Medicinski je dokazano da pratnja na porodu smanjuje broj intervencija, utječe pozitivno na porod i dr. To je olakšavajuće i za medicinske radnike”, navela je.

Tatarević ističe kako je bitna podrška cijelog društva te da se mora pronaći i način za podršku porodiljama u samom porodolištu. Nažalost, time se niko ne bavi pa dolazi do teških slučajeva, iskustava, a neki od njih završe i tragično.

“Imamo mnogo potresnih teških iskustava, tragedija, smrtnih ishoda u porodilištima i depresija. Imali smo slučaj da je porodila u regiji izvršila samoubistvo iz porodilišta, ali ne bavimo se time. Niko ne pruža podršku. Porođaj je teško iskustvo i cijelo društvo treba biti kao podrška, a mi otežavamo. Imamo situacije gdje se na porodilju viče i galami, upućuju stvari koje me je sramota izgovoriti. Nažalost, postalo je normalno stanje tako, a oduševimo se kada se neko u zdravstvu prema nama ponaša normalno i s poštovanjem, a to treba biti norma”, zaključila je.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.