27.7.2023. 18:56
0
Emrić pita MVP: Ako je Dodik u Hrvatsku sletio poluilegalno, da li je iz BiH letio legalno?
Ako je Dodik u Hrvatsku sletio poluilegalno, da li je iz Bosne i Hercegovine letio legalno? Treba ovo sve provjeriti, poručio je zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Parlamentu BiH Jasmin Emrić.

U statusu objavljenom na Facebook profilu, Emrić se osvrnuo na iznenadni susret predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s liderom Rs-a Miloradom Dodikom na Hvaru, ali i medijske navode da je Dodik u Hrvatsku sletio poluilegalno helikopterom MUP-a Srbije.

"Kada je i kako helikopter specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije ušao u zračni prostor Bosne i Hercegovine?

Da li je let helikoptera MUP-a Republike Srbije kojim je letio predsjednik bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik, od Banje Luke do Hvara, odobren i izvršen u skladu s odredbama Pravilnika o odobravanju letova ('Službeni glasnik BiH', broj 53/18)?

Prema članu 4. navedenog Pravilnika, letenje državnih zrakoplova u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine odobrava Ministarstvo vanjskih poslova, a državni zrakoplovi su zrakoplovi koji su upisani u registar neke zemlje koji se, u skladu s međunarodnim ugovorima, upotrebljavaju u vojne, carinske i policijske svrhe i zrakoplovi koji se upotrebljavaju isključivo za prijevoz lica koja uživaju poseban status.

Po kojem osnovu helikopter MUP-a strane države, u ovom slučaju Republike Srbije, prevozi funkcionera entitetskog nivoa Bosne i Hercegovine u drugu državu, u ovom slučaju u Republiku Hrvatsku?

Da li je Ministarstvo vanjskih poslova odobrilo ulazak, letenje i napuštanje zračnog prostora Bosne i Hercegovine helikopteru specijalne jedinice MUP-a susjedne Republike Srbije i po kojem osnovu? To je moje zastupničko pitanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine", naveo je Emrić.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.