1.8.2023. 12:58
2
SDA-ovac Faruk Kapidžić bi mogao biti novi premijer Kantona Sarajevo: "Jedino ako bi Bakir Izetbegović insistirao na tome a i tada bih imao svoje uslove"
Zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić mogao bi biti novi premijer.

"Jedino ako bi Bakir Izetbegović to insistirao...

A i tada bih imao svoje uslove...", rekao je u izjavi za Politicki.ba Kapidžić.

Nakon što su pokrenute procedure za prekompoziciju većine u Sarajevskom kantonu, te poslije iznenadnog zaoštravanja odnosa unutar Trojke izazvanog izglasavanjem inicijative za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića, politička bura je kulminirala. 

"Dobili smo ponudu iz SDA - da podržimo Kapidžića i biramo kojih ćemo šest ministarstava i koje javne ustanove u Kantonu. Zahvalili smo se emisarima i prenijeli poruku da će se nastaviti razgovori s Trojkom", rekao je za Politicki.ba sagovornik blizak Klubu samostalnih zastupnika u Skupštini KS. 

On je potvrdio da je bilo više razgovora između SDA-ovih i izaslanika Samostalnih u vezi prekompozicije parlamentarne većine Sarajevskog kantona. 

"Nemamo "zeleno svjetlo" za bilo kakve formalne razgovore sa SDA", ističe sagovornik Političkog govoreći pod uslovom anonimnosti. 

Damir Marjanović (ZNG), Admela Hodžić koja je napustila Stranku za Bosnu i Hercegovini u Redžo Lemezan, bivši član Naše stranke u intenzivnoj su komunikaciji sa nekim od čelnika Trojke. Pregovori o ulasku u Vladu koju predvodi Nihad Uk (NS) ušli su u fazu detalja, odnosno pozicija. Klub samostalnih zastupnika traži tri ministarstva "i par javnih ustanova, odnosno firmi".

"Iz SDA su nas kontaktirali u više navrata i rekli da prenesemo da je njihova ponuda "velikodušna". Prenijeli smo to i dobili od troje zastupnika odgovor da sada nisu voljni ulaziti u takve kombinacije. I zahvalili se na velikodušnoj ponudi. 

No, ova borba sada unutar NiP-a, a i ranije sve veće pukotine u odnosima te stranke sa SDP i NS sugeriraju da se ništa rezolutno ne treba odbijati", navodi dalje jedan od sagovornika Politicki.ba.

On dodaje i da "akcije" Trojke rapidno padaju te da smatra da se unutar Kluba samostalnih zastupnika SKS "treba dugoročno razmišljati". 

NiP, SDP i NS u Skupštini KS trenutno imaju 17 poslanika. 

SDA, S BiH i DF imaju 15 ruku. 

I jednima i drugima većinu donose Samostalni zastupnici. 

Ishod sukoba u vezi načelnika Općine Centar mogao bi utjecati na monolit Trojke u svakoj kombinaciji. 

Stranka za BiH intenzivno radi na tome da se smijeni predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP). Za to imaju čak i (prešutnu) podršku iz redova poslanika NiP-a. Insistiranje OO NiP Centar da se održi referendum o opozivu Mandića "kruni" odnose te partije i Naše stranke. Klub NiP-a u SKS se "ljulja" i odluka o tome da li će se opoziv provesti ili sve zaustaviti i "praviti se da ništa nije bilo" odrazit će se na stabilnost aktuelne većine u Kantonu Sarajevo. 

Samostalni zastupnici budno prate šta se dešava i - trenutno - drže stranu Trojki. 

SDA sve promatra "iz prikrajka". I njihov je interes da se provede referendum o opozivu Mandića, ali ne nužno da se on smijeni. Iako nema jedinstvenog stava unutar OO SDA Centar, preovladava uvjerenje da im "odgovara ovakav načelnik".

"Mi ćemo stati uz inicijativu za referendum građana kako bi smo dodatno ukazali na očigledno. Trojka je fula u svakom pogledu a njihovi unutarnji odnosi su nepopravljivi", kažu za Politicki.ba iz ove općinske organizacije. 

Kapidžić za Politicki.ba nije bio voljan ulaziti u detalje eventualne kandidature i preuzimanja Vlade KS. 

Rekao je da bi o tome novinari trebali razgovarati sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i iznio svoje uslove. 

Neki od njih ticali bi se ustroja same vlade, njenih ministarstava... kaže Kapidžić.

On je, inače, već bio ministar u Vladi KS. Od marta 2020. vodio je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. 

Da situacija bude još kompleksnija "potrudila" se Demokratska fronta. 

Ova partija, kako je za Politicki.ba izjavio Albin Zuhrić, predsjednik kantonalne organizacije, nije spremna praviti koaliciju ni sa NiP, ali ni sa SDA. 

"Vlast zahtjeva stabilnu većinu, ne snove", kaže Zuhrić.  

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.