11.9.2023. 16:41
0
Ćamil Duraković: Vidjet ćemo je li riječ o ‘pucnju u prazno’ ili će pobijediti pravo
Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika Srpska, komentirao je za Raport potvrđivanje optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika RS u Sudu BiH. Duraković kaže da je prije svega s jedne strane radostan da je Tužilaštvo BiH konačno smoglo snage da radi nepristrasno i u skladu sa zakonima BiH, te da podigne optužnicu protiv Dodika, ali i svih pojedinaca 'ma ko oni bili' ukoliko krše Ustav i zakone BiH.

Međutim Duraković ističe da je razočaran što se već sada može reći da ni Milorad Dodik, poput brojnih drugih zvaničnika koji su se našli na optuženičkoj klupi vjerovatno neće podnijeti ostavku na funkciju predsjednika RS.

"Prije svega radost je uopšte čuti da je Tužilaštvo konačno smoglo snage da radi nepristrasno i da radi u skladu sa zakonima ove zemlje i da podiže optužnice protiv svih pojedinaca, ma ko oni bili ukoliko krše Ustav i zakone države BiH. Međutim, ono što je žalosno nakon podizanja, odnosno potvrđivanja optužnice je da osobe koje jesu na optužnici redovno obavljaju svoje funkcije. Dakle, to govori o tome da pored pokušaja da država pokaže svoju pravnu moć i snagu uporedo pokazuje i slabost da u ovoj državi politika je nažalost uvijek iznad prava i onda mi jesmo i ovdje gdje jesmo", pojašnjava Duraković.

Također, Duraković kaže da željno iščekuje konačan ishod i pravosudni epilog protiv Milorada Dodika za koji kaže da će biti svojevrsni test za pravosuđe i njegovu nezavisnost poslati veoma važnu i snažnu poruku.

"Već sada željno iščekujem ishod tog procesa koji će pokazati da li će to biti 'samo pucanj u prazno' ili doslovno provođenje zakona kako bismo poručili svim pojedincima koji ruše ustavni poredak i krše zakone BiH, da će za to snositi odgovornost. Iskreno, nisam optimista, ali ipak sačekat ćemo epilog ovog procesa", zaključio je Duraković.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH Milorada Dodika, predsjednika RS Miloša Lukića, i v.d. direktora Službenog glasnika RS protiv kojeg je također potvrđena optužnica, tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Prvobitno je Sud BiH vratio optužnicu na doradu, a nakon desetak dana postupajući tužioci ispravili su određene manjkavosti.

Dodik je nakon toga preko svog advokatskog tima pokušao kupiti vrijeme tako što je tražio izuzeće sutkinje Jasmine Dedović - Ćosić koja je odlučivala o njegovoj optužnici, što je Sud BiH odbio.

Prema Krivičnom zakonu BiH, Dodiku i Lukiću prijeti do pet godina zatvora, a moguće je da se Dodiku izrekne mjera zabrane obavljanja javnih funkcija.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.