23.9.2023. 13:08
0
Advokat Salke Zildžića: "On bi trebao dobiti kaznu kućnog zatvora. To nije, dakle, 'kućni pritvor'. Kućni pritvor je nešto drugo"
Advokat Salke Zildžića, zastupnika SDA u Federalnom parlamentu, Ljubiša Radulović uvjeren je da će sud prihvatiti priznanje njegovog klijenta i da će ga pustiti u Bosnu i Hercegovinu.

"Sve formalne pretpostavke smo ispunili. 

Sudska praksa je takva da se u ovim situacijama izriče dogovorena mjera - to je kućni zatvor u trajanju od godinu dana. 

Ne vidim nikakve pravne prepreke da sud ne odobri nagodbu. Stoga očekujem da će moj klijent biti pušten iz pritvora već u prvim danima naredne sedmice", kaže Radulović za Politicki.ba.

On nije želio ulaziti u političke konotacije cijelog slučaja iako su - kaže  neki prijatelji sugerirali da obrati pažnju i na taj element. 

"Pravno je situacija jasna.

Moj klijent je imao privatnu obavezu u Bajinoj Bašti. 

Taj pištolj, za koji on ima dozvolu za teritoriju Bosne i Hercegovine naprosto je zaboravio u vozilu. Slučajnost je htjela da tako pređe granicu i da mu vozilo bude pretrešeno. 

No, pravno su stvari jasne i smatram da će moj klijent, gospodin Zildžić, biti prebačen u BiH. 

Tamo će mu vaše institucije odrediti šta će mu biti sadržaj kaznene mjere", kaže Radulović dalje za Politicki.ba.

On je potvrdio da bh. zakoni predviđaju i mogućnost otkupa zatvorske kazne do godinu dana. U tu mogućnost spada i kućni zatvor. 

Radulović ističe i da Zildžiću nije izrečena nikakva nova mjera pritvora. 

"On bi trebao dobiti kaznu kućnog zatvora. To nije, dakle, 'kućni pritvor'. Kućni pritvor je nešto drugo", navodi.

Upitan kako je uopće došlo do sporazuma o priznanju krivice, obzirom na silnu medijsku prašinu koja se podigla, on odgovara da je radio svoj posao.

"Pravno je situacija kakva jeste. Nađen mu je taj pištolj, gospodin Zildžić je stvarno smetnuo s uma da mu je oružje u vozilu, sve je priznao i to je to", kaže Radulović. 

Priče o nekakvih iskaznicama neke obavještajne službe nisu uopće predmet Zildžićevog pravnog slučaja u Srbiji.

"Mislim da smo i to objasnili u nizu medijskih istupa koje sam imao. 

Klijent mi je nekoliko puta naglasio da ne posjeduje legitimaciju bilo kakve vrste, a još manje da ima bilo kakvu saradnju sa bilo kojom obavještajnom službom na svijetu, uključujući i bosansku.

Neke fotografije koje su objavili pojedini mediji proizvod su zezancije u jednoj viber grupi.

Ta "iskaznica" nije autentična, rekao mi je gospodin Zildžić", ističe Radulović. 

Upitan kako je uspio osigurati nagodbu i da li su mu u tome i u kojoj mjeri pomogle institucije Bosne i Hercegovine, on odgovara da je u više navrata tražio od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da mu hitno dostave izvod iz kaznene evidencije za Salku Zildžića.

"Moj klijent mi je stalno ponavljao da Tužilaštvo BiH to neće dostaviti. Govorio mi je da - iako im je to obaveza - oni neće biti kooperativni iz političkih razloga. U više navrata insistirao je da svojim kanalima dobijem taj papir. 

Iako sam smatrao, a i sada smatram da i Tužilaštvo BiH treba u najkraćem mogućem roku odgovoriti u ovakvim situacijama, iako sam vjerovao da će me kod postupajućeg sudije dočekati email iz bh. tužilaštva, ipak sam osigurao original izvoda krivične evidencije BiH za mog klijenta. 

Kada sam došao na ročište, potvrđene su tvrdnje mog klijenta - Tužilaštvo BiH nije odgovorilo na upite i urgencije iz Užica. 

Onda sam predočio sudu original iz krivične evidencije BiH gdje se vidi da moj klijent nije osuđivan niti da se krivično goni", ispričao je Radulović za Politicki.ba.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.