25.9.2023. 17:11
0
Godišnja inflacija u augustu u BiH iznosila 4,7 odsto
FOTO: ilustracija
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u avgustu u prosjeku su više za jedan odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 4,7 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u avgustu u prosjeku su skuplji za 0,6 odsto u odnosu na jul, alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,4 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,6 odsto, zdravstvo za 0,5 odsto, prevoz za 3,7 odsto, rekreacija i kultura za 1,2 odsto, obrazovanje za 0,3 odsto, restorani i hoteli za 0,6 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,3 odsto.

U avgustu u odnosu na prethodni mjesec odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,4 odsto, a komunikacije za 0,1 odsto.

Nivo cijena u avgustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 4,7 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su skuplji za osam odsto, alkoholna pića i duvan za 4,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 7,3 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 8,1 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 3,4 odsto, komunikacije za 1,7 odsto, rekreacija i kultura za sedam odsto, obrazovanje za 2,4 odsto, restorani i hoteli za 7,3 odsto, te ostala dobra i usluge za 9,2 odsto.

Odjeća i obuća u avgustu u prosjeku su jeftiniji za 5,8 odsto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a prevoz za 6,4 odsto. 

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.