28.9.2023. 12:59
1
Sindikalci u RS udaraju na premijera: Sutra protest šest sindikalnih organizacija u Banjaluci
Šest sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj sutra izlazi na proteste. U Parku Mladen Stojanović okupiće se u 12 časova, a plan im je da od te lokacije prošetaju do Trga Krajine prolazeći kraj Vlade, Narodne skupštine i Palate Republike Srpske.

Učestvovat će Sindikat uprave, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat pravosuđa Republike Srpske.

Odluka je donesena početkom mjeseca na sindikalnom Saboru u Banjaluci kada su usvojeni zaključci o neispunjavanju Sporazuma o povećanju plata, nedonošenja posebnih kolektivnih ugovora i drugim bitnim temama. Plan je da sutra budu saopšteni uslovi sindikalnih organizacija, a nije isključeno da se na listi nađe i poziv za smjenu premijera Radovana Viškovića.

Policijska uprava se za sada o protestu nije oglašavala, a kako je za N1 potvrđeno organizatorima nije izrečena mjera zabrane okupljanja, niti zabrana šetnje, ali su informisani da im je uskraćeno obezbjeđenje saobraćaja od strane policije, tako da će umjesto sredinom glavne ulice sindikalci do Trga Krajine trotoarom.

Razlog za protest je nezadovoljstvo radom Vlade Republike Srpske, ali i neispunjenje Sporazuma o povećanju plata, kojim je traženo okvirno povećanje od oko 100 KM, a kojeg su prošle godine potpisali sa Miloradom Dodikom liderom SNSD-a i tada članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iako vlast u Republici Srpskoj konstantno ponavlja izjave o dobrom ekonomskom stanju i finansijskoj stabilnosti Republike Srpske istovremeno se sindikatima poručuje da prostora za bilo kakva povećanja nema. Sinoć je u programu RTRS-a to rekao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Imamo neke najavljene proteste sindikata zato što ne dolazi do povećanja plata. Ja mislim da je ovo vrijeme kada je umjeće održati postojeće plate. A ne ići u povećanje. To je njihovo pravo, oni će ići ovi će protivnici opet govoriti o tome kakos smo mi ovakvi ili onakvi idemo mi stabilni u tome, budžet izvršava svoje obaveze”, rekao je Dodik.

Od najave protesta od strane provladinih medija organizatori su bili optuženi za saradnju sa stranim faktorom u Bosni i Hercegovini, a za organizaciju protesta direktno je optuživana Ambasada Sjedinjenih Američkih Država što je demantovano i od sindikata, ali i od Ambasade.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.