3.10.2023. 16:26
0
Bećirović i Komšić u proceduru uputili zakon o državnoj imovini: Podržale su nas sve pro-bh. stranke
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović objavio je da je zajedno sa Željkom Komšićem u proceduru uputio zakon o državnoj imovini BiH.

"Danas sam u proceduru Predsjedništva BiH uputio zakon o državnoj imovini BiH zajedno sa kolegom Komšićem. Ovo je jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdjetonskom periodu BiH. Zajedno sa velikim brojem stručnjaka na pripremi ovog zakona radili smo više od 6 mjeseci", naveo je Bećirović.

On je istakao da je prije upućivanja u proceduru, o zakonu razgovarao sa svim predsjednicima probosanskohercegovačkih stranaka.

"Oni su također podržali tekst ovog zakona. Važno je okupljati bosanskohercegovačke snage oko kapitalnih pitanja za državu. Bosanskohercegovačka politika mora znati šta hoće i to što hoće mora pretočiti u pravne i druge akte. Pri tome strogo ćemo voditi računa da se naša politika odvija u okvirima Ustava BiH, zakona i poslovnika o radu državnih organa", istakao je on.

Bećirović je dalje naveo da je prema članu 8 predloženog zakona imovini, BiH nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom dražvnom imovinom.

"Entiteti i drugi nivoi mogu koristiti i upravljati onom imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim zakonom ili nekim drugim koji donese Parlament BiH. Ovaj zakona je u interesu svih u BiH i izražava potrebe svih nivoa vlasti", smatra Bećirović.

On je dalje naveo da državna imovina reflektira državnost, nezavisnost i teritorijalni integritet koji pripada BiH, a ne etitetima.

"Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski a ne formalno suverena vlast. I odlukom Ustavnog suda zauzet je konačni i obavezujući stav, a to je da je BiH nasljednik imovine socijalističke odnosno Republike BiH i bivše SFRJ. Također sporazum o sukcesiji navodi da državna imovina pripada BiH. To su neoborive činjenice", zaključio je Bećirović.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.