12.10.2023. 10:10
0
Problemi u Agenciji za privatizaciju FBiH: Građanima produžili rok za otkup stanova, a potvrde ne mogu dobiti?
Građani koji su u proteklim danima, sedmicama, mjesecima u Agenciji za privatizaciju FBiH (APF) pokušali dobiti potvrde o broju certifikata za otkup stanova, kako bi dalje ovu proceduru mogli završiti na sudovima odnosno u ZK uredima, naišli su na zatvorena vrata.

Rečeno im je da Agencija ne radi, da je u potpunoj blokadi, da su joj blokirani računi. Zbog ove činjenice mnogima su istekli ili ističu rokovi da realiziraju ovo životno pitanje.

Da je APF već tri godine u blokadi, to nije novina. No, gotovo da granici s licemjernošću nedavni potez Vlade FBiH da se za građane produži rok za mogućnost otkupa stanova certifikatima do kraja juna 2024., uzme li se u ubzir da Agencija koja im treba dati potvrdu za tako nešto – ne radi?!

-Pa šta ću?! Ne rade mi softveri, ne rade im računari, ne radi ništa. Ja građane moram upućivati na Vladu. Ono što je još čudnije, Parlament potvrđuje da je Agencija blokirana. I Zastupnički dom i Dom naroda su donijeli zaključke da se Agencija mora deblokirati, i to u julu. Sada smo u oktobru! Ja vjerujem da će Vlada ovo riješiti, jer eto vidite ne ispaštamo samo mi, i građani ispaštaju – kazao je v.d. direktora Agencije za privatizaciju Drago Vrbić za Fokus.ba.

Podsjetimo, računi Agencije su blokirani sudskim rješenjem od 10. februara 2020. zbog privatizacije preduzeća Feroelektro. Općinski sud Sarajevo je donio nepravomoćnu presudu kojom je raskinut kupoprodajni ugovor Stanić-Invest i Agencije za privatizaciju FBiH.

Nakon ove presude Stanić-Invest (sada SA Dagitim) je tužio Agenciju zbog “pokušaja zaustavljanja postupka privatizacije”.

Vrhovni sud FBIH je 2019. naložio Agenciji da isplati novac Stanić-Investu za kapital koji su uložili prilikom kupovine, a sve je to aminovao i Ustavni sud BiH o čemu je pisao Fokus.

U međuvremenu je utuženi iznos protiv APF-a sa kamatama prešao cifru od sedam miliona KM. Radnici su godinama u štrajku, ne isplaćuju im se plaće. Agencija je, treba napomenuti, Vladina institucija kao što su npr. Zavod PIO/MIO, Zavod za zapošljavanje i sl.

Uprkos toj činjenici prethodni saziv Vlade FBiH nije uspio riješiti ovu situaciju i omogućiti rad APF-a, agencije koja ima ogromne ovlasti. Šteta po Federaciju BiH je milionska.

– Ja ne mogu raspisivati natječaje za malu privatizaciju, za prodaju dionica. Ne mogu se izdavati certifikati, ne možemo davati odgovore strankama u postupku. Sudu ne odgovaram, tužiteljstvu ne odgovaram, advoakti vani ne rade za pasivni podbilans. Imovina nam vani propada. Vjerujem da je nastala milionska šteta za FBiH. Do kada više – pita se Vrbić.

Ipak, vjeruje da se da će se ova situacija uskoro riješiti uz napomenu da mu je Kolegij Vlade s premijerom Nerminom Nikšičem na čelu obećao da će to riješiti.

Napomene radi, Agencija za privatizaciju vodi brigu o pasivnom podbilansu. To je imovina bh. preduzeća koja je ostala u bivšim republikama Jugoslavije. Riječ je o višemilionskoj vrijednosti.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.