14.10.2023. 12:43
0
Erdogan poslao poruku: Stabilnost SDA važna je za potpuno predstavljanje Bošnjaka i za zaštitu države BiH
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske i predsjednik AK Partije, uputio je poruku povodom Osmog kongresa SDA, koji se održava danas u Sarajevu.

Njegovu poruku je pročitao Zafer Sirakaya, zamjenik predsjednika AK Partije.

Prenosimo je u cijelosti.

- Poštovani predsjedniče Stranke demokratske akcije, moj dragi prijatelju gospodine Bakire Izetbegoviću, poštovani članovi SDA, dragi naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine, selamim vas najiskrenijim osjećanjima i čežnjom. Zahvaljujem se na vašem ljubaznom pozivu i želim da vaš 8. Kongres bude uspješno održan i da donese svako dobro vašoj stranci.

Ovim povodom želim odati počast rahmetli Aliji Izetbegoviću, osnivaču Stranke demokratske akcije, velikom političaru, idealisti i prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine.

Između Turkske i Bosne i Hercegovine postoje izuzetni odnosi, sa jakim ljudskim i kulturnim vezama. Za razvoj ovih odnosa posebno su zaslužni rahmetli Alija Izetbegović i SDA koju je on osnovao. SDA je odigrala važnu ulogu ne samo u zaštiti prava Bošnjaka i Muslimana, već i u uspostavljanju države Bosne i Hercegovine na čvrstim temeljima i uspostavljanju uravnotežene strukture među konstitutivnim narodima.

Kao što su pokazali i posljednji izbori održani prošle godine, SDA je zadržala svoju cijenjenu i duboko ukorijenjenu poziciju u politici zemlje i ostala stranka s najjačom bazom i najviše glasova u Bosni i Hercegovini. Stabilnost vaše stranke važna je kako za potpuno predstavljanje Bošnjaka, tako i za zaštitu države Bosne i Hercegovine. Događaji nakon izbora i izazovi sa kojima se zemlja suočava još jednom su nas podsjetili na važnost jedinstva, solidarnosti i dosljednosti među Bošnjacima.

Svim srcem vjerujem da će naša braća Bošnjaci djelovati solidarno na svim poljima, a posebno u politici. Mi ćemo u ovom procesu nastaviti pružati svu podršku koja je Bosni i Hercegovini potrebna za njen mir, prosperitet i stabilnost. Nastavljamo naš otvoren i konstruktivan dijalog sa svim relevantnim stranama. Protivimo se svakoj prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, šaljemo potrebne poruke s tim ciljem.

Želim da znate da će se Turska uvijek suprotstavljati svakoj nepravdi i bezakonju koje bude počinjeno prema našoj braći Bošnjacima. Ovim mislima želim da Bog učini da naše bratstvo bude trajno, a naša ljubav vječna. Smatram korisnim da naglasim da očekujem da će se saradnja između Stranke demokratske akcije i AK Partije nastaviti razvijati. Nadam se da će vaš kongres biti od koristi - navedeno je u poruci.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.