2.11.2023. 16:55
0
Predsjedavajući Okerić u posjeti Srebrenici i Cerskoj: Osnovcima uručen školski pribor i lektire
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić na poziv Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu - Jovan Divjak" posjetio je juče JU "Prva osnovna škola" Srebrenica i Osnovnu školu Cerska, gdje su učenicima sa područja Srebrenice i Cerske uručena 74 seta školske opreme i lektire.

Oprema je dodijeljena u okviru projekta “Podrška osnovcima na području entiteta RS” koji se finansira uz podršku Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, na osnovu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu sredstava neprofitnim organizacijama i pojedincima u svrhu finansiranja/sufinansiranja aktivnosti/programa/projekata održivog povratka u Republiku Srpsku iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Kako je navedeno tokom posjete, sadržaj setova školske opreme usklađen je prema potrebama koje su identificirane sa zamjenicom dirketorice JU "Prva osnovna škola Srebrenica" Amelom Hadžić, sa ciljem da dio opreme bude i teže dostupan materijal koji je često zapostavljen prilikom ovakvih akcija.

Osim toga, Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu - Jovan Divjak" je u saradnji sa partnerima identificiralo osnovce i na području Foče, Rogatice, Gackog, Trebinja, Rudog, Banja Luke i Prijedora kojima je potreban školski pribor, tako da će ukupno 205 učenika dobiti podršku u školskoj opremi.

Predsjedavajući Okerić je tokom posjete istakao da Kanton Sarajevo kontinuirano izdvaja sredstva iz Budžeta kojim podržava projekte održivog povratka u RS, naglasivši da očekuje ubrzo uspostavljanje Ureda za Srebrenicu, čime će se sistemski i institucionalno pomagati povratnicima u srebreničkoj regiji.

Izrazivši čast i zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti mališane u Srebrenici i Cerskoj, predsjedavajući Okerić zaželio je da nastave marljivo učiti, te da na obrazovanje gledaju kao svjetlo u mraku.

"Ako budete obrazovani nikada nećete živjeti u mraku. To je vaša najveća investicija koju vam niko nikada ne može uzeti. Educirajte se u različitim oblastima, budite dobri đaci, koristite slobodno vrijeme baveći se nekim sportom. Mi ćemo se potruditi da vama i vašim porodicama olakšamo život povratnika na svoja ognjišta i poboljšamo ambijent za sticanje znanja i provođenje vannastavnih aktivnosti", rekao je predsjedavajući Okerić.

U razgovoru sa učiteljicama Osnovne škole Cerska Nizamom Sejmenović i Amelom Talović, identificirana je potreba za obnovom fiskulturne sale i vanjskog igrališta, kao i nabavka novog školskog inventara.

Osim toga, dogovoreno je da se u narednom periodu za učenike ove škole organizuju i ekskurzije koje će podrazumijevati posjete bh. gradovima, pozorištima, muzejima i drugim kulturnim ustanovama.

"Srdačno vam se zahvaljujemo što ste došli, jer odavno nismo imali ovakvu posjetu. Mi ovdje živimo, ovdje su nam porodice i ovaj posao radimo iz srca. Želimo da ovo mjesto napreduje i da sačuvamo ovu školu. Jer, gdje nema škole, nema ni života", rekle su učiteljice Nizama i Amela.

Pored posjete učenika, predsjedavajući Okerić posjetio je i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari gdje se sastao sa direktorom Emirom Suljagićem koji se zahvalio Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo na kontinuiranoj podršci, te istakao “da najviša zasluga pripada Vladi KS što je obnovljena Upravna zgrada koja je prošle godine zvanično i otvorena. Centar između ostalog služi kao istraživački centar, nadopunjava rad arhiva, biblioteke i dokumentacijskog centra u Potočarima”.

“Imenovanjem Emira Suljagića za direktora Memorijalnog centra vidljiv je napredak u funkcionalnosti samog Centra na svakom koraku, što nismo imali prethodnih godina. Skupština i Vlada Kantona Sarajevo nastaviće da podržavaju memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoć žrtvama i obiteljima žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a 'Srebrenica' “ istakao je predsjedavajući Okerić.

(Aldin B.)

Srebrenica
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.