6.11.2023. 22:20
0
Hoće li građani BiH "nagrnuti" u Dubai nakon ukidanja viza?
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i državna ministrica za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata Reem Al Hashimi potpisali su sporazum o ukidanju viza.

Kako je kazao ministar Konaković, ovaj proces je trebao ratifikaciju obje strane i stupiće na snagu za 30 dana, tačnije 7. decembra.

"Dubai i Abu Dhabi prvenstveno su veoma interesantne destinacije za brojne građane BiH. Mnogi naši građani imaju svoje biznise ili sarađuju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ukidanje viznog režima značit će im mnogo. S druge strane, građani Emirata otkrivaju BiH kao prelijepu destinaciju koju rado posjećuju", rekao je Konaković u izjavi za Fenu.

Sporazum otvara put poboljšanom međusobnom razumijevanju, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine.

Konaković će u toku posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima obaviti razgovore s nekoliko visokih funkcionera te zemlje.

Ujedinjeni Arapski Emirati su popularna turistička destinacija za bh. građane, a turističke agencije imaju u ponudi posjete ovoj zemlji, najčešće za vrijeme praznika.

U ovoj zemlji ima i jedan broj  bh.  građana koji žive i posluju. Prema međunarodnom istraživanju grupe  medija, objavljenom prošle godine, 68 bh. građana ima u Dubajiu imovinu u vrijednosti od 27 miliona dolara. Radi se o 105 nekretnina u ovoj zemlji.

Na drugoj strani, turisti iz UAE sve više posjećuju Bosnu i Hercegovinu. Prema podacima Agencije za statistiku bilo je u periodu januar-avgust ove godine 21.012. Prosječno su se u BiH zadržavali  tri dana, prenose Nezavisne novine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.