10.11.2023. 15:59
0
Čović: Izmjene u Ustavu BiH nisu realne, nastojimo riješiti pitanje Izbornog zakona
U Tuzli je održana sedma proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji u državi, poziciji hrvatskog naroda u TK i drugim kantonima, te aktuelnim temama.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović upoznao je prisutne sa aktuelnim političkim prilikama u BiH, nakon čega se raspravljalo o Izvještaju Evropske komisije o BiH za ovu godinu, u kojem se preporučuje početak pregovora za članstvo naše zemlje u EU.

Nakon završene sjednice novinarima se obratio Dragan Čović, koji je naglasio da je cilj pronalazak jasne strategije do kraja godine kada je riječ o Tuzlanskom kantonu. 

- Mi želimo potpuno promijeniti koncept djelovanja i vjerujem da će se to vrlo brzo vidjeti. Cilj je da do kraja godine imamo jasnu strategiju kada je riječ o ovom kantonu. 

Centrala stranke kroz izvršnu i zakonodavnu vlast kroz entitetski i državni nivo treba vrlo jasno predvidjeti sve projekte koji se mogu realizirati na ovom prostoru, bez obzira što nemamo svoje načelnike, gradonačelnike ili predstavnike u kantonalnoj skupštini - kazao je Čović nakon sjednice.

BiH je ove sedmica dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU. Jedan od uslova za ulazak naše države je izmjena Izbornog zakona BiH. Čović smatra da bi se dogovor mogao postići do kraja godine oko tog pitanja.

- Nastojati ćemo da do kraja ove godine to pitanje završimo. Čuli ste odgovor prijatelja iz EU. Dali su nam šansu u pregovaračkom procesu, samo moramo ispuniti uvjete, a jedan od njih 14 je i Izborni zakon. Hrvatska strana će na tragu dosadašnjih razgovora, kojih je bilo više, preći na nivo da političke opcije na najvišem nivou sjednu skupa za stol te da se oko toga dogovorimo - ističe Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je naglasio da će primarni cilj HDZ-a i HNS-a biti rješavanje legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu BiH, kao i domovima naroda.

- Integritet izbornog procesa je jednako važan, ne može se niko krivo predstavljati kroz zborni ciklus i devalvirati proces izbora bez obzira na koji to način radi. Da li ima goreg od predstavljanja u ime nekog naroda, a da vas on nije izabrao. Mi idemo s tom pozicijom, uvjeren sam da ćemo naći rješenje – kazao je Čović.

Dragan Čović je mišljenja da se politički predstavnici vraćaju na period neumskih pregovora. Dodao je da nije realno da dođe do izmjene Ustava BiH. 

- Ići ćemo s rješenjima koja možemo napraviti, a da ne diramo Ustav BiH, osigurajući da niko ne bude prevaren. Dovoljno je bilo prevara i sada smo svjedoci da u biti ako neko prevari neki konstitutivni narod, prevario je Bosnu i Hercegovinu - mišljenja je Čović.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.