17.11.2023. 17:48
0
Escobar pozdravio rad na pomirenju mladih bh. političara: SAD su uz Bosnu i Hercegovinu
Ministarstvo vanjskih poslova Austrije bilo 16. do 17. novembra domaćin grupi od trinaest mladih političara i članova civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i bh. dijaspore u Beču na drugom izdanju Speak Up! inicijative.

Ta inicijativa, koju podržavaju Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, pruža priliku da se razgovara o perspektivama pomirenja među raznolikom grupom budućih bh. lidera i istražuje potrebe mlađih generacija u BiH.

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, ministrica pravde Austrije Alma Zadić i grupa poslanika svih austrijskih stranaka uključili su se u dijalog s mladim bh. predstavnicima i pozdravili njihove napore u unapređenju pomirenja i međusobnog razumijevanja i izgradnje društva zasnovanog na zajedničkim interesima i vrijednostima, bitnim preduvjetima za euroatlantsku budućnost BiH.

Poručeno je da su Sjedinjene Države uz Bosnu i Hercegovinu i nastavit će raditi zajedno sa svim saveznicima i partnerima na podršci euroatlantskim integracijama BiH, jačanju demokratskih institucija i suprotstavljanju onima koji potkopavaju državu BiH. Zajedno sa Austrijom, još jednim dobrim prijateljem Zapadnog Balkana i snažnim promotorom evropskih integracija ovog regiona, Sjedinjene Države će nastaviti podržavati mlade lidere iz BiH koji dijele ove ciljeve te pomoći da se čuje njihov glas u regiji.

Kako je istaknuto, SAD ostaju postojan prijatelj koji podržava napore Bosne i Hercegovine da izgradi bolju budućnost, ali domaće djelovanje je i dalje ključno.

"Sjedinjene Države su uz Bosnu i Hercegovinu i nastavit će raditi sa saveznicima i partnerima, poput Austrije, kako bi podržali sigurnu, prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskoj zajednici. Velika je vrijednost u angažmanu međunarodne zajednice s budućom generacijom lidera u Bosni i Hercegovini", rekao je Escobar.

Zajedno s grupom zemalja članica EU koje razmišljaju na isti način, Prijatelja Zapadnog Balkana, Austrija se zalaže za otvaranje pregovora o pristupanju EU do kraja ove godine.

"Naša poruka građanima Bosne i Hercegovine je da je njihova budućnost u EU, naša vrata su vam širom otvorena. Naš najveći prioritet je podržati proevropske snage u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Ne možemo uspjeti bez ideja i inicijative sljedeće generacije i rado ćemo ih dočekati u Austriji po drugi put", kazao je austrijski ministar vanjskih poslova Schallenberg.

Escobar je istaknuo da Speak Up! inicijativa predstavlja jedinstvenu priliku da se uspostavi dugoročni dijalog sa budućim političkim liderima Bosne i Hercegovine i dođe do boljeg razumijevanja međusobnih razmišljanja i očekivanja u vezi budućnosti BiH.

Također je poručio kako ova grupa želi postati most između BiH i njenih partnera, radeći na konkretnim rješenjima u njihovoj sferi uticaja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.