19.11.2023. 22:08
0
Sladić se "odvažio" u objavi: "Nisam ovo namjeravao pisati..."
Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je detaljnu analizu vremenskih prilika koje nam stižu.

On se, kako je naveo u Facebook objavi, "odvažio" po pitanju nadolazećeg perioda, iako nije namjeravao ništa zvanično pisati, pogotovo ne zbog insinuiranja da se diže panika.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- Pouzdanost prognoznih modela u zadnjih 7-10 dana je niska. To nije ništa novo i uvijek postoji najmanje jedan period u godini kada prediktivnost modela je manja od uobičajene te zadaje operativnim meteorolozima glavobolje. Tada telekonekcije mogu dati bolji uvid u stanje za naredni period.

Da objasnim prvo ovo sa "insinuacijom i dizanjem panike". U najkraćem, do metar snijega početkom decembra. And yes, do not you dare sharing it or making bombastic headlines! To bi bio svojevrsni clickbait zasnovan na 2-3 zadnja izračuna američkog #GFS prognoznog modela, bez utemeljenosti s trendom i bez ikakve podrobnije analize.

Scenario koji američki #GFS te djelomično britanski #UKMO podržava smatram da ne drži vodu. Više smisla u ovom trenutku imaju mi njemački #ICON i europski #ECMWF.

Obrazloženje: telekonekcije. Historijski i statistički gledano, trenutno stanje Indijskog okeana i tzv. indeksa indijskog dipola u pozitivnom predznaku (IOD+), kao i El Nino u istočnom Pacifiku korelira sa aktivnim Atlantikom, odnosno konstantnom propagacijom atmosferskih valova preko Atlantika i razvojem ciklona koji se premještaju preko zapadne i sjeverozapadne Europe. To je tipična NAO+ situacija koja zadržava hladnoću "zaključanu" na sjeveru Europe. Trenutni pogled na NAO oscilaciju (sjevernoatlantsku oscilaciju) pokazuje ipak suprotnost - blago negativni indeks, što za posljedicu ima južniju putanju mlazne struje te poremećajima koji završavaju i u našim krajevima.

Slab signal u NAO- ima za posljedicu pokušaj slabijeg blocking sistema koji se razvija nad Finoskandijom ili Grenlandom. Sjevernom dijelu Europe zbog toga podržava hladnije vrijeme, često i suho, a pomjerenost mlazne struje na jug uslovljava Mediteranu aktivniju ciklonalnu aktivnost i više padavina.

Trenutno što bi podržalo hladniji scenario koji američki GFS propagira je Madden-Julian oscilacija (MJO), val koji ima propagaciju od zapada prema istoku na otprilike 30 do 70 (u pojedinim literaturama 20-90 dana) i koji je trenutno u fazi 7, što pokušava relaksirati olujnu sezonu u Atlantiku pobuđujući Rossbyev val da "prelomi" ciklonalni/anticiklonalni val preko sjevernog Atlantika nizvodno (prema sjeveru), podižući mlaznu struju jednim krakom, a drugi spuštajući na jug. Ovo su faze koje jugu Europe donose više padavina. Trenutno smo već određeno vrijeme u fazama 6-8, koje koincidiraju sa NAO- oscilacijom. Razbijanjem Rossbyevog vala trenutno pokušavaju se smiriti olujni sistemi u Atlantiku zahvaljujući gradnji srednjeatlantskog grebena, tzv. ATR euroatlantski režim. To vidimo na materijalu za srijedu/četvrtak - azorski greben osom južno i jugozapadno od Ujedinjenog Kraljevstva koji pokušava pogurati hladan zrak sa sjevera prema jugu Europe na prednjoj strani grebena.

Međutim, gdje se sumnje javljaju jeste koliko visoko će se dizati greben prema sjeveru, odnosno os pružanja. Osa grebena pomjerena malo prema istoku osigurala bi da glavnina prodora hladnoće ode na Karpate i prema istočnoj Europi, ostavljajući naše predjele pod zapadno-sjeverozapadno strujanje i temperature zraka uobičajene za ovo doba godine.

Statistika i historijske korelacije, sada, ovdje ipak vode. Greben vrlo brzo gubi na snazi, ako se pogledaju modeli u proteklim izračunima, a vidljiva je i njegova dislokacija na jugoistok. To nam govori da ovaj režim vremena nije dugotrajnog vijeka pa bih ukinuo neki utjecaj inercije sistema zbog dugotrajnog održavanja. Ovo bi ponovo za posljedicu imalo povratak ciklonalnih sistema preko Atlantik i naša područja ostavila bez bitnije zime koja bi lagano zapela sa druge strane Alpa.

Ponavljam ponovo vlastito vizualiziranu domenu Alpe-Jadran-Dunav sa ECMWF-EPS (ensemble prediction system) podacima.



(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.