22.11.2023. 10:38
0
Potvrđena oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću
Ramiz Dreković, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobođen je svih optužbi, saznaje Politicki.ba.

U drugostepenom postupku, Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio prvostepenu presudu. 

Dreković je ovime i definitivno slobodan čovjek.

Sud Bosne i Hercegovine je, 17. 5. 2023. godine izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu u predmetu Ramiz Dreković.

"Optuženik Ramiz Dreković je oslobođen od optužbe na temelju odredbe iz članka 284. točka c)   ZKPBiH.

Optužnica Tužiteljstva BiH je teretila optuženika da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stava 1. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U optužnici se, među ostalim, navodi da je optuženik Ramiz Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, kao komandant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnoga humanitarnoga prava da je u razdoblju od 21.5.1995. do 7.6.1995. godine naredio da se izvrši napad na većinsko srpsko civilno stanovništvo Kalinovika i napad bez izbora cilja granatiranjem područja naseljenog mjesta Kalinovik", stoji u prvostepenoj presudi, donesenoj 17. maja. 

Danas je Sud BiH potvrdio oslobađajuću presudu, potvrđeno je za Politicki.ba.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.