28.11.2023. 18:02
0
Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH "užarila": “Ovo je oštro upozorenje”
Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno ističe Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

“Vidite li crvene tačke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime“, piše EK. 

Crvenim su tačkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim tačkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se skoro sva "crveni", osim dijela Brčko Distrikta.

“2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo sebi dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti”, napisali su iz Evropske komisije.



“Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o evropskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i ekonomske funkcije šuma”, poručuju iz Evropske komisije.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.