29.11.2023. 17:37
0
Nikšić i Merlen: Važan zajednički rad na zaštiti standarda građana
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastao s vršiocem dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a BiH Sylvainom Merlenom.

Razgovor je bio posvećen prioritetima Vlade FBiH u oblastima digitalne transformacije, energetske tranzicije, smanjenja zagađenja, kao i finansiranju Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Premijer Nikšić istakao je da veoma cijeni dugogodišnju podršku UNDP-a u projektima važnim za poboljšanje života građana naše zemlje. Posebno je zahvalio na tehničkoj podršci koju UNDP pruža Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u provedbi projekta Evropske unije za dodjelu pomoći energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH.

Također, v.d. rezidentni predstavnik UNDP-a Merlen je naglasio važnost saradnje i sa federalnim ministarstvima energije, rudarstva i industrije na projektima dekarbonizacije, zatim turizma i okoliša u oblasti zaštite okoliša, kao i projektima iz resora poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

- Projekt EU pomoći domaćinstvima u našoj zemlji smatramo važnim, posebno u aktuelnom vremenu. Federalna vlada poduzima mjere podrške i zaštite životnog standarda građana u Federaciji BiH. Značajno da je Vlada FBiH u saradnji sa obje elektroprivrede našla modalitet da zaštitimo domaćinstva kada je riječ o cijeni električne energije. Iako je veliki inflatorni pritisak, te proizvodna cijena električne energije upućuje na ekonomsku opravdanost za njeno povećanje, naše opredjeljenje je da su naši građani prioritet - istakao je premijer Nikšić.

Kao sljedeću važnu aktivnost Vlade naglasio je fiskalnu reformu na kojoj se intenzivno radi, kao i opredijeljenost na saradnju sa privrednicima u ovoj reformi, a s ciljem ostanka radne snage u Federaciji BiH. Istakao je i planove na uvođenju online fiskalizacije, čiji cilj je suzbijanje sive ekonomije u našoj zemlji.

- Želimo dati i dodatni zamah javnim investicijama te stvoriti pretpostavke za intenziviranje javnih radova, što je također jedna od naših mjera za održavanje i ubrzavanje ekonomskog razvoja Federacije. Naravno, zelena energija je u posebnom fokusu Federalne vlade. Predstoji intenziviranje aktivnosti u našoj državnoj javnoj kompaniji Elektroprijenos BiH, s ciljem investiranja u prenosnu mrežu koja je važna za nove kapacitete energije iz obnovljivih izvora - naveo je premijer Nikšić.

Sagovornici su iskazali i opredjeljenje u iznalaženju efikasnih rješenja za finansiranje Ciljeva održivog razvoja.

- Možete računati na našu podršku u oblastima klime, energije, digitalne transformacije te istraživanja razvoja. Ubrzanje implementacije tih segmenata će također uticati na ekonomski rast i svaki drugi napredak zemlje - kazao je Merlen.

Također, premijer Nikšić je istakao očekivanja da će na nivou BiH biti postignuti i novi pomaci na putu približavanja naše zemlje ka EU, čime bi se stvorile mogućnosti za značajne poticaje u provođenju Ciljeva održivog razvoja i potrebnih reformi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.