29.11.2023. 17:53
0
KS izdvojio 2.500.000 KM za filmove: Žbanić će snimati nastavak o Srebrenici, ko je još dobio novac?
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo je rezultate javnih poziva za sufinansiranje proizvodnje dugometražnog filma, kratkog filma i razvoj dramskih serija i za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju za 2023. godinu.

Za ova dva javna poziva izdvojeno je ukupno 2,5 miliona KM iz sredstava resornog ministarstva.

Na listi izabranih korisnika za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju nalazi se osam projekata, za koje je osigurano ukupno 1,5 miliona KM, dok se iznos od milion KM doznačava u formi grant sredstava za produkciju dugometražnih filmova, njih ukupno 12, te za produkciju šest kratkometražnih filmova i za razvoj šest dramskih serija.

- Izabranim korisnicima sredstva su raspoređena na osnovu prijedloga i bodovanja projekata od stručnih komisija u čijem sastavu su bili eminentni filmski radnici i poznavaoci filmske industrije. U okviru podržanih projekata nalaze se djela istaknutih i nagrađivanih filmskih stvaralaca, kao što su Jasmila Žbanić sa nastavkom filma "Quo Vadis, Aida? – Dio koji nedostaje", Danis Tanović, Aida Begić, Dino Mustafić - istakli su iz ministarstva.

Osim njih na listi za sufinansiranja proizvodnje dugometražnog igranog filma, kratkog igranog filma i razvoj dramskih serija za 2023. godinu su: Udruženje za kulturu i umjetničko stvaralaitvo PANGLAS, Udruženje "Obala Art Centar" Sarajevo, Udruženje "Novi film", Udruženje "Edukativnoeksperimentalni centar Film House", MEBIUS FILM d.o.o Sarajevo, Udruženje Festival ulične umjetnosti, Udruženje "Uvertira". Cijelu listu, i iznose koji su dodijeljeni pogledajte na linku.

Na listi korisnika sredstava za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2023. godinu su: FIST DOO, Udruženje "Društvo umjetnika DEBLOKADA", Udruženje "Centar za savremenu umjetnost". Cijelu listu i iznose koji su dodijeljeni pogledajte na linku.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.