30.11.2023. 10:20
0
Od ubistva Nizame Hećimović povećan broj žena u sigurnoj kući i sve više je prijava nasilja
FOTO: ilustracija
Svi građani u Bosni i Hercegovini imaju po zakonu obavezu prijaviti nasilje kojem su svjedoci, policiji na broj 122, ili na SOS telefon za žrtve nasilja u FBiH na 1264, odnosno u Republici Srpskoj na 1265. Kada su u pitanju žrtve nasilja, one se, pored policije, mogu javiti u centar za socijalni rad, dom zdravlja ili sigurnu kuću, piše Faktor.

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu potreslo je ubistvo Nizame Hećimović, koje se desilo 11. augusta u Gradačcu, a svoj gnusni čin ubica Nermin Sujelmenović uživo je prenosio na jednoj društvenoj mreži. Posljednji u nizu slučajeva femicida u BiH je ubistvo Emire Maslan u Sarajevu, koje je počinio njen bivši suprug Anel Bećirović. Oba ova ubistva dogodila su se u prisustvu djece, što dodatno naglašava njihovu monstruoznost.

Obaveza svih nas

- Svaki slučaj nasilja u porodici je slučaj za sebe, ali nasilje u porodici treba posmatrati kao problem društva u cjelini. Veoma je važno da se građani educiraju o svojim pravima i mogućnostima da prijave nasilje i uključe institucije, bilo kroz preventivno ili represivno djelovanje. Policija obično prva dolazi na mjesto događaja, uzima prijavu i pruža pomoć žrtvi, a onda zavisno od slučaja može uslijediti uklanjanje nasilnika iz domaćinstva, smještaja žrtve u sigurnu kuću, zatim dokumentiranje nasilja i obavještavanje nadležnog tužilaštva - kaže Denis Fejzić, samostalni inspektor i načelnik Ureda direktora Uprave policije Tuzlanskog kantona.

Ukoliko svjedočite nasilju, ističe Fejzić, najbolja je opcija pozvati policiju, a to je i građanska dužnost.

- Podaci pokazuju da imamo znatan porast broja prijava nasilja u porodici, nakon ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu. Ne znači da je porastao broj slučajeva nasilja, već je porastao broj žrtava koje su se ohrabrile da prijave nasilje. Također, primijetili smo da je i broj izrečenih zaštitnih mjera od sudova znatno povećan - kaže Fejzić.

Fatima Bećirović, projektna koordinatorica u Gender centru Vlade Federacije BiH, kaže da u BiH postoje zakoni po kojima je nasilje krivično djelo, da postoje o sankcije i načini zaštite žrtava, kao i educirani stručnjaci u institucijama i nevladinim organizacijama koji savjesno rade svoj posao. Također, dodaje ona, postoje propusti i nesavjesni stručnjaci koja ne postupaju u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.