1.12.2023. 9:45
0
Ove godine u BiH ušlo čak 30 hiljada migranata
FOTO: caritas
U 2023. godini evidentiran je najveći broj ulazaka migranata u BiH, čak oko 30 hiljada. Veliki problem i dalje predstavlja nepostojanje institucionalnog smještaja za maloljetne osobe u Tuzlanskom kantonu kojih je ove godine bilo 90, prenosi BHRT.

Od januara 2023. godine do kraja novembra, u Bosnu i Hercegovinu je registrovano 30.186 ulazaka osoba u pokretu i riječ je o najvećem broju do sada. Cilj projekta BRAT koji se realizuje u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu je omogućavanje otvorenosti i spremnosti bh. građana za suživot sa izbjeglicama, migrantima i tražiocima azila. 

- Ljudi u tranzitu ne smatraju još uvijek da je Bosna zemlja gdje se može ostati. Ima mali broj što su ostali, najviše su u Sarajevu. Ima ih koji su se uključili dobro u društvo, imaju i posao i papire - govori Silvia Maraone, direktorica italijanske nevladine organizacije IPSIA.

„U odnosu na početak migrantske krize, mislim da smo uradili neke male korake i mislim da naša populacija poplako prihvata i same migrante i cijelu tu populaciju“, kaže Lejla Pojović iz Društva crvenog krsta BiH za BHRT.

Oko 10 posto od ukupnog broja migranata čine maloljetnici.

- Najugroženija populacija u migrantskim procesima maloljetnici bez pratnje i mi smo u toku prošle godine imali 152 mloljetnika u Tuzlanskom kantonu. Svi oni su zbrinuti, međutim sistemski nije riješeno. - mišljenja je Denis Dedajić, izvršni direktor Centra za pružanje usluga u zajednici PUŽ.

Dedajić navodi da su okončani pregovori i očekuju dozvolu Ministarstva sigurnosti BiH, nakon čega bi ubrzo u najmnogoljudnijem kantonu uslijedilo otvaranje sigurnog smještaja za maloljetnike.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.