2.12.2023. 16:55
0
FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe
FOTO: ilustracija
Naturalizovana američka državljanka, Nada Radovan Tomanić, uhapšena je u četvrtak, 30. novembra, u Morgantownu (SAD), pod prijavom da je lagala u vezi učešća u ratu 90- tih godina kako bi dobila američko državljanstvo.

Tomanić je navodno služila u specijalnoj jedinici "Zulfikar" te je učestvovala u u fizičkom i psihičkom zlostavljanju bh. Srba. Prijeti joj 20 godina zatvora.

"Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD-a više od 10 godina – privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini", rekla je vršiteljica dužnosti pomoćnika državnog tužioca Nicole M. Argentieri iz Kriminalističkog odjela Ministarstva pravde Division.

Američka tužiteljica Vanessa Roberts Avery za Distrikt Connecticut je poručila da je optužena navodno štitila svoju prethodnu zloupotrebu ljudskih prava i više puta je lagala tokom procesa imigracije i sticanja državljanstva kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanin SAD-a

"Zahvaljujem našim istražnim partnerima i ovdje i u Bosni i Hercegovini što su ignorirali protok vremena kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena", rekla je.

Iz američkog Ministrarstva pravde su naglasili da se svi optuženi smatraju nevinim sve dok se njihova krivica ne dokaže van razumne sumnje na sudu.

SADFBI
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.