5.12.2023. 7:48
0
SNSD-ov vijećnik u Mostaru: Na posljednjoj sjednici u ovom gradu je uskraćena ćirilica
FOTO: Screenshot/rtrs
Prema posljednjim procjenama, Srba u Federaciji BiH nema više od dva odsto, ali problema ima napretek, piše RTRS.

Malobrojni Srbi ne mogu da ostvare ni osnovna prava - od nemogućnosti autentičnog predstavljanja u institucijama, do ekonomskih, odnosno egzistencijalnih izazova, naveli su sagovornici u emisiji Drugi ugao RTRS-a.

Saglasni su da je položaj malobrojne srpske zajednice u Federaciji, moguće popraviti ukoliko se počne poštovati slovo Ustava.

- Vlada Federacije BiH, a radi se o kategorijama povratnika - ukida i elementarne uslove, koji ti ljudi imaju na svojim ognjištima u FBiH. Premija za mlijeko je najvažniji segment poljoprivredne proizvodnje. Kada im ukinete premiju - vi im ukidate primanja - rekao je Nemanja Davidović iz Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević je rekao da je uskraćena i ćirilica.

- Mimo Ustava i zakona. Naime, na zadnjem zasjedanju gradskog Vijeća Grada Mostara - donesena je odluka, da se svi natpisi ispisuju isključivo na latinici - podsjetio je Milivojević.

Delegat Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta smatrada bi se mnoge stvari promijenile kada bi se u srpskom korpusu postiglo legitimno predstavljanje.

- Nažalost, mi imamo danas situaciju, odnosno u posljednjih 20 godina - da nismo imali većinu unutar Kluba Srba, koja bi mogla pokrenuti nacionalni vitalni interes - dodao je Broćeta.



(Aldin B.)

SNSDBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.