7.12.2023. 22:02
1
Višković: Suđenje Dodiku bi se moglo pretvoriti u suđenje Schmidtu. Nobilo mi je rekao da nije normalno ovo što se dešava u BiH
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi se suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku pred Sudom Bosne i Hercegovine "u nekom sljedećem koraku moglo pretvoriti u suđenje Christianu Schmidtu.

Višković je naveo da Dodikova odbrana ima pravo da u okviru cijelog procesa i predmeta pozove visokog predstavnika kao krunskog svjedoka, što će biti i urađeno.

"Schmidt će se morati odazvati tom pozivu, iako bi bilo dobro da se ne odazove. Smatram da će se sve to pretvoriti u suđenje Schmidtu, a ne Dodiku kao predsjedniku RS i Milošu Lukiću kao rukovodiocu Službenog glasnika", rekao je Višković.

On je, kako je naveo, "izrazio nadu da će u cijelom procesu ljudi iz pravosuđa BiH sačuvati dignitet uprkos različitim pritiscima".

Višković kaže da mu je hrvatski advokat Anto Nobilo, koji učestvuje u odbrani Dodika, rekao da nije normalno ono što se u vezi s tim dešava u 21. vijeku u BiH, na Balkanu i na vratima Evropske unije.

"Nobilo na osnovu pravnih činjenica govori da sve ovo što se dešava u BiH nije demokratski i civilizacijski, kao ni ustavno", rekao je Višković.

Na pitanje da li će BiH naredne godine biti bliža pristupanju EU, Višković je rekao da se na posljednjim sastancima u Bruxellesu i u razgovoru sa nekim odgovornim ljudima EU uvjerio u činjenicu da "Evropa luta".

On je dodao da se iduće godine očekuju i predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje RS ne skriva svoju podršku Donaldu Trumpu koji je, kako Vikšković kaće, javno rekao da bi rusko-ukrajinski sukob lako okončao.

"Mogu nas nazivati rusofilima i kako hoće, ali moja želja je da ovaj, kao i sukob na Bliskom istoku, što prije prestane, jer smo i mi u BiH zbog toga platili preveliku cijenu u smislu inflacije i povećanja cijena, uključujući i energenata, na šta nismo mogli da utičemo", rekao je premijer RS.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.