25.1.2024. 13:05
0
Bosanac i Slovenac grade turistički kompleks u BiH
FOTO: glas srpske
Dragoslav Miljanović prije dvije decenije rodni Kotor Varoš radi lakše egzistencije zamijenio je slovenačkim Velenjem, ali nikada nije zaboravio djedovinu, a to je i dokazao kada je uz pomoć prijatelja odlučio da u mjesnoj zajednici Grabovica, zaseok Miljanovići, izgradi turistički kompleks.
Ni ovo pitomo selo, koje obiluje prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima, nije zaobišao egzodus ljudi, ali svi vjeruju u procvat. Informacija da se tu grade bungalovi, bazeni i hotel obradovala je sve, a ponajviše one koji žive u neposrednoj blizini.

Miljanović je rekao za “Glas Srpske” da se nije puno dvoumio da uloži u zavičaj, a od temelja do krova sve će biti izgrađeno od kamena i drveta.

– Biće 17 drvenih kuća, uz veći restoran i bazen. Do sada smo sagradili pet kuća i bazen. To je na zemljištu mog oca, a cilj mi je da na ovaj način oživimo kraj. Ono što je važno, vodićemo računa o ekologiji i zaštiti životne sredine, to mora biti na prvom mjestu – kazao je Miljanović.

Zamisao je da posjetioci uživaju u netaknutoj prirodi, planinarenju, aktivnom odmoru i skijanju. Bijeg od gradske vreve biće dostupan kad stignu topliji dani, a siguran je da će velike benefite imati svi, od lokalne zajednice, turista do malih proizvođača.

– Moj partner u ovom poduhvatu je Slovenac i već ima iskustvo u turizmu u Moravskim Toplicama. Već smo to ljudima predočili kako će izgledati, a svi jedva čekaju da dođu i uživaju. Puno je posla i u vezi sa samom papirologijom, otvorili smo i firmu, da sve bude transparentno, a počećemo sa radom prije ljeta, nadamo se već u maju – rekao je Miljanović.

Naglašava da je uvijek želio da doprinese svome kraju te da smatra da je ovo jedan od načina da to konkretno učini.

– Možete otići da živite gdje god hoćete, ali nikad ne smijemo zaboraviti odakle smo krenuli. Baš iz tih razloga pokušaćemo da napravimo turističku priču koja će ići van granica naše zemlje – rekao je Miljanović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je za “Glas Srpske” da je to selo na samoj granici između Kotor Varoša i Kneževa te da ga posebno raduje činjenica što ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli van granica naše zemlje nikada nisu zaboravili odakle su krenuli pa žele da investiraju i doprinesu svome kraju.

– Kotor Varoš je u posljednje vrijeme postao poznat po investitorima i ulaganjima, a biće ovo korak naprijed i na polju turizma, gdje nam nedostaju ovakvi poduhvati. Trenutno u tom zaseoku imamo samo dvije-tri kuće, ali vjerujem da će nakon ovoga sve biti puno drugačije. Za svaku pohvalu, ovo su pionirski koraci sa turizmom, tu smo da izađemo u susret za sve što je u našoj moći – rekao je Sakan.

Prema riječima Dragoslava Miljanovića, prije nego što su počeli bilo šta da rade, obavijestili su rukovodstvo opštine Kotor Varoš šta planiraju i naišli na odobravanje.      

– Opštinsko rukovodstvo zainteresovano je da pruži podršku, jer će ovo sigurno biti nova turistička ponuda, a vjerujemo i atrakcija. Sopstvenim sredstvima gradimo kompletan kompleks, a od njih očekujemo podršku kada je riječ o izgradnji puteva – rekao je Miljanović.

(Aldin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.