31.1.2024. 17:51
0
Burno na sjednici: HDZ i Trojka izglasali izmjene Poslovnika!
Nakon burne i obimne rasprave o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma FBiH, većina koju čine HDZ BiH, Trojka izglasala je navedene izmjene Poslovnika.

Tim izmjenama, stav je opozicije, derogira se ili ukida demokratija u FBiH, ograničavaju prava parlamentaraca, omogućuje zastupnicima većine da izbjegavaju prisustvo sjednicama tokom rasprave, jer dolaze da glasaju kako im je rečeno.

Primjedbe su iznesene i na vremenska ograničenja i broj javljanja zastupnika tokom diskusije, ali i podnošenje incijativa.

Iz opozicije su sadašnju većinu upozorili da ovim izmjenama Poslovnika ugrožavaju sami sebe, jer niko im ne garantuje da će u narednom mandatu biti vlast, već je moguće da budu opozicija koju će ograničavati Poslovnik koji su danas usvojili.

Također, iz opozicije su podsjetili na podnesenu apelaciju, koja se tiče procesa sazivanja prethodne dvije sjednice, a na kojima su zaključci parlamentarne većine derogirali Poslovnik.

Nakon što je Belmin Zukan, po ovlaštenju Mladena Boškovića, komentarisao diskusije zastupnika, Mahir Mešalić je reagirao: “Ko ste vi ljudi, ko je ovaj čovjek? Ko je ovlastio Belmina Zukana da komentariše naše diskusije, s kojim pravom on daje kvalifikacije zastupnicima šta je ko govorio. Puno sebi dozvoljavate, nemojte nas maltretirati. Izglasajte, nije problem, ali analiza naših diskusija je ispod svakog digniteta. Ko ste vi ljudi, ne može to!? Najbolje bi bilo da Bošković nama da ceduljicu i da nam napišu šta ćemo reći, da vas ne nerviramo. Poštujem vas, ali ne možete ovo raditi”.

Izmjene Poslovnika usvojene su sa 52 glasa za, 34 protiv, bez suzdržanih.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.