3.2.2024. 17:41
1
SDA se nakon O'Brienove posjete obrušila na Trojku: "Ponašaju se kao da nisu vlast"
U SDA su se oglasili nakon jučerašnje posjete pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena Bosni i Hercegovini, a tom prilikom ponovo su kritikovali vlast, prvenstveno Trojku (SDP, NiP, NS) koja je u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om.

Kako su saopćili, čelnici stranaka Trojke diletantski pokušavaju iskoristiti u dnevno-političke svrhe, vrijeđajući inteligenciju građana.

"Iako su već duže od godinu dana na vlasti, iako snose punu odgovornost za stanje u državi, čelnici Trojke pažnju javnosti sa svoje nekompetentnosti i promašaja prozirnim spinovima nastoje usmjeriti na opoziciju, ponavljanjem bajatih izmišljotina", dodaju.

Predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, NiP-a Elmedinu Konakoviću i NS-a Edinu Forti su poručili kao da žive u, kako su naveli, paralelnoj stvarnosti, kao da nisu dio vladajuće koalicije sa SNSD-om i HDZ-om te kao da se upućene poruke stranih zvaničnika ne odnose na njih.

"Kao da je neko drugi, a ne Trojka, postigla katastrofalni dogovor u Laktašima i kao da su američki zvaničnici pohvalili, a ne žestoko kritikovali taj sporazum. Kao da je neko drugi, a ne Trojka, pristala da sa (predsjednikom SNSD-a Miloradom) Dodikom i (predsjednikom HDZ-a Draganom) Čovićem pregovara o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i odlasku međunarodnih sudija", konstatovali su u SDA.

Optužili su Trojku da je iz koalicionog sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om izbrisala NATO put te da je propustila da pošalje Program reformi u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u za 2023. godinu, što je bivša vlast, kako su napomenuli, činila četiri godine zaredom.

Smatraju da je Trojka, kako su naglasili, dogovorom iz Laktaša odgodila usvajanje u Parlamentu Bosne i Hercegovine ili da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona o fer i poštenim izborima.

Također su mišljenja da je Trojka propustila da u Vijeću ministara donese odluku o plinovodu Južna interkonekcija te da je u dogovoru sa HDZ-om iz parlamentarne procedure povukla zakon koji je već bio usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a kojim se tretira ovaj plinovod.

U SDA su podsjetili da je Trojka pristala da razgovara o izmjenama Izbornog zakona bez da te promjene budu uslovljene ustavnim promjenama i primjenom presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Također su podsjetili da je HDZ-ovog Marinka Čavaru, koji je na američkoj "crnoj listi", izabrala za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Spočitali su i to što je entitetska vlast formirana sa PDA čiji je predsjednik Mirsad Kukić također na američkoj "crnoj listi". Iznijeli su i niz drugih optužbi na račun Trojke.

"Kao da je neko drugi, a ne Nikšić, državnu imovinu uporedio s 'nekom tamo njivom'. Kao da je neko drugi, a ne Trojka, Dodikove privatne i stranačke interese stavio iznad interesa države, omogućivši njegovom kumu da Upravi za indirektno oporezovanje (UIO) za basnoslovan iznos proda zgradu, što nije uspijevao godinama u vrijeme bivše vlasti. Kao da je neko drugi, a ne Konaković, požurio da postigne dogovor u Laktašima nekoliko dana nakon što mu je Dodik zaprijetio da će objaviti informacije o njegovim vezama sa narko-kartelom", naglasili su u SDA.

Nezadovoljni su i kadroviranjem u aktuelnoj vlasti, smatrajući da je Trojka, kako su istakli, stranačke interesa HDZ-a stavila iznad interesa države, uporno pokušavajući da u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuje Marina Vukoju.

Za njih je Forto kao državni ministar komunikacija i prometa odgovoran zbog toga što je, kako su naveli, Čovićeve privatne interese stavio iznad državnih, omogućivši Čovićevom zetu Davorinu Primorcu doživotni mandat u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA).

Kako su saopćili iz SDA, nabrojani i niz drugih Trojkinih poteza, kao i samo saopćenje nakon posjeta važnih međunarodnih zvaničnika, na najbolji način podcrtavaju njihovo neznanje, nesposobnost i diletantski odnos prema interesima države, ali i u odnosima sa SNSD-om i HDZ-om.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.