16.2.2024. 16:10
1
Izetbegović na sjednici Skupštine KS nisu dali do riječi da dođe od prekidanja, pa iznervirano poručila: "Nestao nam je ministar Vranić koji mi je slao poruke..."
Na nastavku 11. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, između ostalog, našao se i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu.

Zastupnica Sebija Izetbegović, bivša generalna direktorica KCUS-a, osvrnula se na konstatacije koje je iznijela zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Jelena Pekić.

- Ona je postavila jedno pitanje – zašto HPV vakcinacija nije uvedena ranije? Dakle, HPV vakcinacija i ovaj put je uvedena kroz instituciju kantonalnog ministarstva zdravstva, a evo s obzirom na to da je ministar Hasanović SDP, prije njega je bio ministar Vranić SDP, prije Vranića ministar Mesihović SDP, prije Mesihovića Zilha Ademaj SBB, prije Zilhe Eldar Lokmić BOSS, prije Lokmića Dženana Tanović BOSS, prije nje Milan Mioković SDP, prije njega Vuković SDP, tako da bi možda bilo OK da pitate vaše partijske ministre zašto ta HPV vakcina nije uvedena jer sam ja kao ginekolog, ginekološki onkolog, bila u komisiji koja je insistirala davno da se uvede HPV vakcina – kazala je Izetbegović.

Istakla je da se potpuno slaže sa Pekić oko "činjenice koju je navela, da članovi Upravnog odbora nemaju osnovna znanja i kompetencije za obavljanje te funkcije".

- Sad ću vam navesti jedan konkretan primjer, dobro je to da javnost čuje. Dakle, Upravni odbor Kliničkog centra, trenutni upravni, v. d. je institucija koja bi trebala da ima izvanredna znanja i vještine iz pravne struke, ako ne da ih oni imaju, trebalo bi da ih neko savjetuje. Naime na konkretnom primjeru, sad ću vam prikazati koliki je stepen neznanja Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Oni su meni na kućnu adresu... – započela je Izetbegović, ali ju je prekinula Pekić tražeći poslaničku intervenciju.

- Tema aktuelnog Upravnog odbora Kliničkog centra u 2024. godini nije na dnevnom redu, kada bude to tema, možemo o tome razgovarati, ali moja poslovnička intervencija se odnosi na to da ovo nije tema dnevnog reda o čemu Vi govorite. Ako možete govoriti o izvještaju iz 2022. godine, o Upravnom odboru, zaista nije sporno – kazala je Pekić.

Izetbegović ju je potom podsjetila da ni ona "nije govorila o izvještaju već o tek uvedenoj HPV vakcinaciji".

- Tako da ja smatram, da je uredu da javnost zna da članovi upravnog odbora Kliničkog centra meni šalju da… - i opet nije uspjela dovršiti rečenicu Izetbegović, a iako je na tome insistirala, prekinula je Pekić zbog ispravke krivog navoda.

- HPV vakcinacija apsolutno za izvještaj 2022. godine jer je tada prvi put uvedena kao takav oblik imunizacije kada je u pitanju KS – naglasila je Pekić.

Potom je poslovničku intervencija uputio zastupnik Faruk Kapidžić:

- Zahvaljujem, ali mislim da biste i vi trebali reagovati. Poslovnička intervencija ide kada se ne diskutuje o temi. Mi imamo ovdje problem što je dat izvještaj za 2022. A mi smo u 2024. godini. Znači nemoguće je da tako radite. Sve iza 2022. je u temi bez obzira na to imali saznanje ili ne imali. Ja ne mogu da vjerujem da možete nas sprečavati da diskutujemo o 2022, a da se ne osvrnemo i na 2023. i na 2024. Nije naša odgovornost što vi niste dali izvještaj za 2022. početkom 2023. To je vaša odgovornost. Ne možete diskusiju prekidati u tom smislu. Niti se izašlo iz teme, niti se priča o bilo čemu drugom izuzev o ustanovi o kojoj radimo izvještaj. I plus, radi se o stvarima iz 2023. a ne iz 2021. Prema tome, dajte malo regulišite i te vaše poslovničke intervencije. Nije baš uredu da nas u tom smislu prekidate – ustvrdio je Kapidžić.

Izetbegović je nastavila tamo gdje su je konstantno prekidali:

- Dakle, želim da vas obavijestim da sam od Upravnog odbora dobila zahtjev da potpišem dokument primopredaje dužnosti generalnog direktora kome nisam prisustvovala niti sam izvršila primopredaju. Osnovno pravno znanje da onaj ko je na bolovanju ne smije potpisati nijedan zvanični dokument i da osoba koja ga formalno-pravno mijenja treba da potpiše dokument, dakle predsjednica komisije koja je ujedno i članica Upravnog odbora Kliničkog centra trenutno, napravila je takvu grubu grešku.

Što se tiče puta pacijenta, ja sam bila jedna od onih koji su insistirali na implementaciji puta pacijenta koji bi bio vrlo jednostavan za implementaciju, međutim, nismo imali dobru saradnju od kantonalnih ministara koji nisu imali dovoljno hrabrosti da uspostave put pacijenta, a koji se bazira na primarnom nivou zdrastvene zaštite, odnosno počinje i starta iz baze primarne zdrastvene zaštite – ispričala je Izetbegović.

Osvrnula se i na konstataciju da su "njene kolege u Zavodu za zaštitu žena i materinstva strahovito opterećeni".

- Pošto je tu bivši direktor, naš nekadašnji specijalizant, doktor Hasanović, ja ću evo sada postaviti pitanje da li ima ijedan doktor u Zavodu za zaštitu žena i materinstva koji ne radi privatno mimo tog strašnog opterećujućeg posla, uključujući i vas koji ste u vrijeme dok ste bili direktor, bili direktor jedne private ustanove Bona Day, što je formalno-pravno nedopustivo. Znači, direktor ustanove ne bi smio zbog sukoba interesa raditi u bilo kakvoj privatnoj ustanovi, a kamoli biti direktor dvije ustanove. I ove javne zdrastvene i jedne privatne.

Dakle, Zakon o radu eksplicito jasno govori koliko uposlenici treba da rade – osam sati rada, osam se odmaraju, osam sati spavaju. Sve ono što rade mimo toga je nešto što ide na rizik ustanove koja im plaća osiguranje zdravstveno, daje plaću.

Što se tiče nedostatka kadra, to je referentno za svaku godinu, i za ovu i za prošlu, i '22, '21. i '20. itd. Iz cijelog ovog perioda, svih ovih ministara, i ja sam nažalost u posjedu ogromnog broja poruka koje sam dobijala čak i od ministara iz SDP-a, naročito ovog ministra koji nam je na jedan čudan način nestao (Vranić op. a.), na virtuelan način.

Nestao nam je ministar Vranić koji je meni slao te poruke u smislu toga kako se zapošljava, kakav je to kriminal itd. Vrlo mi je čudno da ovdje nikada nije podnio takav izvještaj u smislu da se ne poštuju zakonske procedure jer je mene obavještavao o tome eksplicite. Da ima informacije, da kolege i kolegice iz Kliničkog centra napuštaju Klinički centar da ne bi radili, nego da idu u Dom zdravlja jer im je tamo mnogo relaksiranije, nemaju toliko obaveza, a čak mi je proslijedio i nekoliko poruka sadašnjeg ministra Hasanovića u kojim ga ministar Hasanović obavještava o jednoj kolegici koja u toku bolovanja stalno obilazi kanton i doktora Hasanovića želeći da napusti Klinički centar. I u kom piše: "Doktorica dolazi da traži posao, a koliko ja vidim ona ustvari uopće ne želi da radi, ona samo hoće da bude medicinski direktor".

Dakle, ove nepravilnosti oko nedostatka kadra, lošeg načina zapošljavanja, netransparentnog načina zapošljavanja, nedostatka kadra i načina odvođenja kadra iz Kliničkog centra su ono o čemu treba ozbiljno da se pozabave zakonodavne institucije. I to je nešto što treba da bude eksplicite jasno. Dakle, bez stranačke pripadnosti, bez ikakvih uvjeta osim pravih, pravih pravnih kvalifikacija i referenci – zaključila je Izetbegović.



Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izvještaj o radu KCUS-a za 2022. godinu. Za je bilo šest zastupnika, protiv 11, a suzdržano 12.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.