21.2.2024. 20:07
1
Općina Stari Grad osniva komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima
FOTO: Screenshot
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić dostavio je Općinskom vijeću (OV) akte kojima se osniva Javno komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima u ovoj sarajevskoj općini.

Podsjetio je da je tada rekao da će zaustaviti bogaćenje privatnika na zemljištu koje pripada svim ljudima općine Stari Grad Sarajevo.

"Neće biti izuzetaka kada su u pitanju parkinzi koji su ekonomski eksploatisani i na kojima je zarađivan novac. Svjestan sam tereta i problema sa kojima ću se susresti, ali dobio sam priliku od Boga i ljudi da popravim stvari i neću od toga odustati, bez obzira koliko jak lobi će biti protiv mene", rekao je Čengić.

Iako je sva pažnja usmjerena na nekoliko parkinga, velika šteta za budžet i građane je nastala i kroz pojedinačna rezervisana parking mjesta.

Rekao je da je na više od 100 pojedinačnih parking mjesta, Općina na godišnjem nivou gubila stotine hiljada KM.

"Rezervisana pojedinačna parking mjesta su iznosila jednu do dvije KM dnevno odnosno 30 KM, 40 KM, 50 KM mjesečno, u zavisnosti od zone. Primjera radi, pojedinačno rezervisano mjesto u KJKP RAD iznosi 450 KM. Na ovaj način, budžet Općine je oštećen za milionski iznos u proteklih nekoliko godina. Veliki parkinzi bi platili zakup u iznosu od par desetina hiljada KM, a zarađivali su par stotina hiljada KM godišnje. Svemu ovome ćemo stati u kraj, bez obzira na cijenu koju ću ja, možda, platiti", istakao je Čengić.

Posebnim setom odluka, u naredna tri mjeseca bit će uređena oblast javnih površina, parkirališta i reklama.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.