14.3.2024. 19:48
1
Efendić: "Kako da govorimo o napretku kad država nema ni budžeta"
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić u emisiji Rezime Federalne televizije govorio je danas o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Osvrnuvši se na preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU, kazao je kako je ta odluka očekivana, iako smo svjedoci da BiH nije sve ispunila što je tražila EU.

- Jedan od zakona nije donesen, možda i najvažniji u ovom setu. Dobro je da se konačno i to stavi iza nas, da se po mogućnosti odredi datum i pregovori započnu.

Iz razloga da bismo prestali tu veliku priču o evropskom putu, a počeli se malo baviti i drugim problemima koji su nagomilani u svim životnim oblastima.

Zemlje regiona davno su otvorile pregovore i to su procesi koji traju decenijama. To samo po sebi u praksi ne mora da znači mnogo - govori Efendić.

Ističe i da pričamo samo o jednoj temi, a danas nemamo ni budžeta BiH za 2024., niti ko o tome priča. A sve drugo je po strani zbog priče o evropskom putu.

- Mogli smo vidjeti kroz ovaj proces koliko je to kvalitetna reforma, a koliko su to usiljene sjednice, hitna procedura.

Ja se nadam da će konačno BiH otvoriti pregovore, pa da se možemo baviti i ostalim problemima u našoj zemlji - ističe Efendić.

Ocjenjuje kako je dobro da BiH ne ostane sama izvan evropskog voza, ali, kako kaže, nije postignut specijalan napredak.

- Jasno je da je rat u Ukrajini uzrokovao jedan drugačiji odnos EU prema ovom procesu i odluke su više stvar procjene o geopolitičkoj situaciji, odnosno mogućnost njenog pogoršanja na Balkanu, a i potpomognute ponašanjem Milorada Dodika koji svako malo putuje u Bjelorusiju i Rusiju.

Kako možemo govoriti o napretku kad država nema ni budžeta, to je apsurd - dodaje Efendić.

Sam sadržaj i kvalitet usvojenih zakona karakteriše vrlo diskutabilnim.

- Ranije smo imali zakon o sukobu interesa koji je važio za sve institucije i provodio ga je CIK kao državna institucija. Sada smo usvojili zakon koji će se primjenjivati samo za zvaničnike na državnom nivou - primjećuje Efendić.

Dodaje i da je pomalo smiješno gledati naše lidere stranaka, predvodnike vlasti, koji kao da su na nekom lancu EU.

- Ne znaju ništa drugo. Sve što su uradili je usvajanje nekoliko zakona koje je tražila EU. Kao da BiH nema inflaciju, kao da je Granična policija maksimalno popunjena…

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.